Ruperea vortexului polar ar putea avea loc mai repede decât de obicei, ceea ce va face România să treacă printr-un episod de frig, lapoviţă şi ninsoare.
Estimările meteorologilor arată că, în următoarele două săptămâni, temperaturile vor fi scăzute pentru această vreme, în termometru ajungându-se şi la minus 6 grade.
Climatologul Roxana Bojariu a vorbit despre instabilităţile foarte puternice ale vremii în acest an, spun că acestea se vor manifesta şi pe parcursul lunilor de iarnă.
Cercetătorii avertizează că oamenii se pot aştepta la multe astfel de extreme, având în vederea ruperea prematură a vortexului polar.
“Dacă cedează vortexul polar, de regulă avem ierni mai reci, riscul iernilor extreme, mai reci creşte. Pătrunderea în zona continentală a Europei, spre România sau Germania, este influenţată şi de alte aspecte: de exemplu de Atlantic, de Curentul Golfului. Deci nu e musai dacă vortexul cedează să avem ierni mai reci dar riscul creşte”, spune Marlene Kretschmer, o cercetătoare din Germania, de la Institutul Potsdam pentru Climatologie.
Directorul ANM, Florinela Georgescu a avertizat, de curând, că vom avea parte de o iarnă severă, din care nu vor lipsi fenomenele severe și temperaturi sub limita gerului.