“De ani, autorităţile nu fac nimic să ne ajute să avem grijă de sutele de copii care ajung pe această plajă, aşa că m-am gândit că metoda cea mai eficientă ar fi să delimităm, în dreptul taberei, suprafaţa în care pot face baie copiii”, ne-a explicat Liviu Ioana, administratorul taberei din 2 Mai.
Cei care l-au ajutat să îşi pună ideea în practică au fost salvamarii. Înarmaţi cu bolovani şi sfori, au marcat, în mare, limitele până la care au voie să ajungă cei mici. Dimensiunile ţarcului sunt de o sută de metri lungime (paralel cu ţărmul), iar lăţimea e condiţionată de locul unde e plasată geamandura.
«E cea mai eficientă metodă»
“Chiar dacă pare mai rudimentară, asta e cea mai bună metodă să îi supraveghem cu atenţie, mai ales că în această zonă apa este foarte adâncă la doar câţiva metri de mal. Oricum, noi trebuie să fim cu ochii în patru în permanenţă, pentru că nu puţini sunt cei care se aventurează la plimbări în largul mării”, ne-a declarat salvamarul Ştefan Mamulea.
Nu foarte încântaţi de noile măsuri de siguranţă au fost însă cei mici. “Ne-au închis într- un ţarc!”, ne-a spus unul dintre ei.
Doi copii s-au înecat
Doi copii, de 13 şi 14 ani, din judeţul Iaşi, aflaţi într-o tabără la mare, s-au înecat sâmbătă, 8 august. Băieţii, care au mers pe o plajă neamenajată din Eforie însoţiţi de o profesoară, au intrat în apă şi-au înotat către larg, până la o distanţă de aproximativ 100 de metri, dar au fost luaţi de valuri. În zonă scăldatul era interzis. Profesoara Elisabeta Mincior e cercetată pentru ucidere din culpă.