Leul va continua să se devalorizeze
Toţi românii care au veniturile în lei trec zilele acestea prin clipe de foc. Pe lângă măririle de preţuri pe care producătorii le aplică la fiecare început de an, toate bunurile şi datoriile s-au scumpit după ce euro a ajuns la cel mai mare prag de la apariţia sa. Dacă pe 3 noiembrie 2008 cursul oficial era de 3,6844 lei pentru un euro, la sfârşitul săptămânii trecute, la o diferenţă de numai 68 de zile, acesta crescuse cu 14%. “Cei care au făcut credite în euro au greşit enorm, cu atât mai mult cu cât majoritatea au salariul în moneda naţională. Veştile proaste nu se opresc aici: leul va continua să scadă şi în perioada următoare”, ne-a declarat analistul economic Ilie Şerbănescu.
Dar, dacă cei cu datorii în euro s-au “ars” pe mâna lor, ce vor face ceilalţi, adică restul populaţiei? Cu toţii vom fi nevoiţi să băgăm adânc mâna în buzunar pentru a achita sume cu mult mai mari faţă de anul trecut.
Preţul alimentelor creşte cu 10%
Potrivit reprezentanţilor patronatelor, creşterea spectaculoasă a monedei euro va avea repercusiuni imediate asupra preţului la alimente!
“Dacă deprecierea leului va continua, preţurile produselor alimentare vor creşte, în medie, cu 10%. Legumele şi fructele vor fi primele care vor avea de suferit, cu o scumpire de 10% pentru că, până în luna martie, România depinde de importurile acestor produse într-un procent de 95%. Legumele şi fructele s-au scumpit ultima dată în luna noiembrie, cu 20%. Ulterior, preţurile preparatelor din carne şi ale lactatelor se vor majora şi ele cu 7 şi, respectiv, 5% pentru că materia primă este adusă într-un procent de 70% de afară”, ne-a declarat Ştefan Nicolae, preşedintele Agrostar.
Acesta a mai precizat că, odată majorate, preţurile nu vor mai da înapoi, indiferent de evoluţia monedei europene în raport cu cea naţională!