Eşti elev în clasa a XII-a? În acest caz, ar fi bine să te pui cu burta pe carte, pentru că mai sunt doar câteva luni până la prima probă a examenului de bacalaureat. Potrivit ultimului comunicat al Ministerului Educaţiei, aceasta o vei da în februarie. Hotărârea a luat prin surprindere elevii de clasa a XII-a, care sunt bulversaţi de schimbările care se fac pe ultima sută de metri.

“Aoleu, câte schimbări! Ne-au zăpăcit de tot! Nu mai ştim de capul nostru. E foarte greu, mai ales pentru cei care n-au făcut informatică decât în clasa a IX-a, o oră pe săptămână. Acum, se trezesc săracii că trebuie să dea Bacul şi la informatică. Nu mi se pare corect deloc”, ne-a spus George Neagu, de 18 ani, din Bucureşti.

Modelele de subiecte pentru probele orale vor fi elaborate până la data de 30 octombrie şi se vor afişa pe site-ul ministerului (www.edu.ro). În lunile februarie-martie, veţi susţine o simulare a probei de competenţă digitală, pentru a şti la ce să vă aşteptaţi la examenul “pe bune”.

Calendarul probelor

15-17 februarie: proba orală la limba română;
19-29 aprilie: evaluarea cunoştinţelor digitale (proba pe calculator);
31 mai- 4 iunie: proba orală la limba străină;
28 iunie: proba scrisă la limba română;
29 iunie: proba scrisă la limba maternă (unde e cazul);
30 iunie: proba obligatorie a profilului (în funcţie de profil);
2 iulie: proba la alegere a profilului;
4 iulie: afişarea rezultatelor;
6-7 iulie: soluţionarea contestaţiilor;
8 iulie: afişarea rezultatelor finale.

Ce spune psihologul

Potrivit psihologului Bogdan Vlădescu (foto), de la Clinica Psihoconsulting, noul program de bacalaureat poate avea două tipuri de consecinţe asupra tinerilor: “Cei mai mulţi se vor simţi frustraţi, deoarece stresul se va întinde pe o perioadă mai lungă de timp. Acestei categorii, schimbările îi pot afecta foarte mult randamentul şcolar. Ceilalţi vor accepta mai uşor ideea, simţindu-se mai uşuraţi de faptul că nu se mai aglomerează toate materiile într-o perioadă”.

Iată ce cred tinerii

„Se fac experimente pe noi”

Alina Cristea (18 ani): “Aş vrea să rămână ca înainte. De când am intrat la liceu, m-am interesat în fiecare an de la generaţiile mai mari despre felul în care se dă Bacul, tocmai pentru a fi pregătită acum. Realizez însă că totul a fost în zadar. Se fac experimente pe noi. Suntem zăpăciţi de tot cu atâtea schimbări”.

„S-au vehiculat mai multe variante”

Florentina Neagu (18 ani): “S-au vehiculat atâtea variante, încât nici nu mai ştim sigur cum se va da Bacul. Ideal ar fi să cunoaştem calendarul dinainte, ca să ştim la ce trebuie să ne pregătim mai întâi. Însă cum la noi se schimbă lucrurile de pe o zi pe alta, cine-mi garantează că mâine nu o voi lua de la capăt?”.

„Voi fi stresat jumătate de an”

Răzvan Cojocaru (18 ani): “Profesorii nu ne-au explicat prea multe până acum. Însă faptul că voi fi în examene, stresat, jumătate de an, nu-mi convine deloc. În plus, cert este că noi vom fi cei defavorizaţi, dacă nu se mai ţine cont de notele de la oral, care ne ridicau puţin media finală”.

„Nu e bine că nu vom mai primi note”

Valentin Cojan (18 ani): “Faptul că nu vom primi note nu mi se pare corect. Eu, spre exemplu, dacă merit 10, voi fi declarat admis, la fel ca şi cel care merită nota 5? Care mai e diferenţa dintre noi? În plus, ce se va întâmpla cu cei care vor pica Bacul? Nu-l vor mai da în toamnă? Va urma o altă jumătate de an de calvar?”.

„Va fi cea mai grea etapă din viaţa mea”

George Bucur (18 ani): “În loc să ne concentrăm asupra materiei şi a programei şcolare, noi suntem tensionaţi, sub presiune, pentru că nu înţelegem cum se va da Bacul. Ar fi trebuit să se gândească din timp, să ia o hotărâre şi să ne-o comunice. Cred că va fi cea mai grea etapă din viaţa mea”.

„Nu ne lasă să ne alegem materiile”

Anda Cosmina Petrof (19 ani): “Nu-mi place, pentru că nu ne lasă să alegem din materiile de profil, cum era în anii trecuţi. Eu, de exemplu, sunt la «Protecţia Mediului». În loc să dau Bacul la unul dintre modulele studiate, mă obligă să aleg între fizică sau chimie, materii la care am avut doar o oră pe săptămână”.

„A rămas puţin timp de învăţat”

Laura Savu (19 ani): “Ne-au zăpăcit de tot cu atâtea schimbări. Nici noi nu mai ştim ce să mai credem. E îngrozitor să dăm Bacul din februarie, în primul rând pentru că a mai rămas foarte puţin timp de învăţat. Ar fi trebuit să ne spună încă de anul trecut. În felul acesta, ne pregăteam şi noi mai de mult”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News