Scotocind prin arhive, Radu Golban, un cercetător român stabilit încă dinainte de 1990 în Germania, a făcut o descoperire şocantă:  un document al Ministerului de Finanţe german, din 7 septembrie 1944, care atestă că statul german datorează României 1.126.344 mărci ale Reichului (RM). Asta ar însemna azi 18,8 miliarde de euro. Documentul, de o precizie nemţească, include datoriile Germaniei faţă de 31 de state (România e pe locul 4, după Franţa, Belgia şi Danemarca), fiind menţionat până şi Afganistanul, cu… 5 RM! Datoria era urmarea unui contract comercial din 23 martie 1939, în virtutea căruia România livrase Germaniei mărfuri pentru care însă nu primise banii. Nici atunci, nici până azi. Or, datoriile statelor se achită indiferent de schimbările de regim politic.
Radu Golban a semnalat autorităţilor române (inclusiv preşedintelui Băsescu) uluitoarea sa descoperire. Nici o reacţie. Poziţia mutului, aşa cum constată şi “Adevărul”, la întrebările căruia BNR a refuzat un răspuns, iar Sebastian Vlădescu a zis sec: “Nu comentez. Bună ziua!”. O poziţie interesantă a avut însă, la interpelarea unui deputat, Ministerul de Finanţe german. Care n-a negat autenticitatea documentului, dar a opinat că, semnând Tratatul de Pace de la Paris (10 februarie 1947), “România a renunţat la orice pretenţii financiare faţă de Germania”. E jumătate de adevăr, deci minciună. România NU a renunţat la pretenţiile decurgând din contracte de dinainte de 1 septembrie 1939 (data începerii războiului mondial). Or, contractul respectiv e semnat la 23 martie 1939! Q.E.D.
Decidenţii români nu pot face pe mortul în păpuşoi, ca în cazul tezaurului aflat la Moscova. Nu-i vorba de moşia lor, nici de câţiva firfirici. Parlamentul are datoria să-i convoace pe Emil Boc, Mugur Isărescu şi Sebastian Vlădescu, să explice clar şi transparent care-i poziţia statului român în această chestiune de maxim interes naţional.

 
 

Urmărește-ne pe Google News