Ingineria genetica ar putea fi singura sansa de supravietuire a omenirii, in opinia fizicianului Stephen Hawking, considerat cel mai inteligent om din lume. „Modificarile genetice ar putea imbunatati structura ADN-ului unui individ si i-ar putea mari sansele de a tine sub control sistemele electronice, pe care tot oamenii le-au creat”, a declarat Stephen Hawking intr-un interviu acordat revistei germane „Focus”.
Tintuit intr-un scaun cu rotile din cauza unei paralizii totale, reputatul cercetator britanic nu isi poate impartasi gandurile decat cu ajutorul unui calculator sofisticat. El discuta cu cei din jur prin intermediul unor senzori care interpreteaza miscarile laringelui.
In ciuda bolii fizice, Hawking este considerat cel mai destept om in viata si are la activ zeci de carti. Intr-un interviu acordat in urma cu cateva zile, fizicianul britanic a socat printr-o declaratie in care isi exprima convingerea ca zilele omenirii sunt numarate in cazul in care ingineria genetica nu va fi folosita pentru crearea unor oameni „cat mai aproape de perfectiune”.
„Dezvoltarea pe care a cunoscut-o tehnologia informatica si realizarea unor roboti inteligenti sunt primii pasi spre sfarsitul civilizatiei umane, asa cum o cunoastem noi astazi. Calculatoarele isi dubleaza performantele in fiecare luna, spre deosebire de oameni, care se dezvolta mult mai incet. Posibilitatea ca, mai devreme sau mai tarziu, aceasta stare de fapt sa duca la depasirea oamenilor de catre computere este reala. Constatand acest progres fulgerator al informaticii, consider ca in cursul acestui secol lumea va trece sub controlul calculatoarelor”, au fost cuvintele traduse de senzorii conectati la laringele lui Hawking. Cercetatorul britanic a mai spus ca singura sansa pentru ca oamenii sa se poata dezvolta in acelasi ritm cu tehnologia inteligenta este modificarea ADN-ului. „Acest lucru trebuie facut printr-o manipulare pozitiva a genelor. Este singura sansa ca sistemele biologice sa ramana superioare celor electronice”. Hawking a tinut sa precizeze ca ar mai putea dura zeci de ani pana cand asemenea modificari genetice ar putea fi puse la punct. Fizicianul s-a declarat adeptul cybertehnologiei – crearea unei legaturi directe intre creierul uman si calculatoare. „Trebuie sa dezvoltam cat mai repede posibil tehnologii care sa ne permita o conexiune directa intre creierul uman si calculator, astfel incat inteligenta artificiala sa contribuie la dezvoltarea celei umane, si nu sa se opuna acesteia”, este parerea lui Stephen Hawking.
In timp ce cercetatorii sunt incantati de ideea unei interactiuni intre oameni si masini, sunt si voci care avertizeaza asupra pericolului ca aceste experimente ar putea da gres. „Hawking incearca sa indrepte discutia despre ingineria genetica intr-o directie gresita. Mi se pare o naivitate sa consideri ca modificarea ADN-ului ne va face mai inteligenti decat calculatoarele. Desi pericolul anuntat de Hawking e real, trebuie sa gasim alte modalitati de „aparare””, a spus Sue Mayer, directorul unui grup de studiu al comportamentului uman.