În prezent, numai cine are 5.000 de lei poate cumpăra un titlu de stat, accesul investitorilor persoane fizice fiind, astfel, destul de limitat la aceste plasamente care au risc zero şi sunt scutite de impozit.
Începând cu primul trimestru al anului viitor, acest instrument financiar va costa de cinci ori mai puţin şi va putea fi cumpărat de pe Bursa de la Bucureşti, prin intermediul băncilor şi al firmelor de brokeraj, de oricine are ceva economii.
Prima emisiune de titluri de stat se va face în primul trimestru al anului viitor, ele având o scadenţă între 1 şi 3 ani. Cei care le vor cumpăra vor putea să le vândă oricând, tot pe bursă.

Alternativă avantajoasă la depozitele bancare

Pentru cine vrea să-şi înmulţească economiile, această investiţie nu este doar sigură – statul întotdeauna îşi va plăti datoriile -, ci şi o variantă mai bună decât depozitul din bancă. Acum, 1.000 de lei ţinuţi într-un depozit bancar aduc un câştig anual de 30 de lei, dacă scădem impozitul luat de stat şi comisionul perceput de bancă.
Aceeaşi sumă, plasată în titluri de stat, îi lasă cumpărătorului un profit mai mare, din moment ce nu mai este aplicat impozitul de 16% şi nici comisionul bancar.
Statul român – care se împrumută tot timpul, cu dobânzi de 4-5 % pe an, pentru a putea plăti pensiile şi salariile bugetarilor – intenţionează să vândă populaţiei titluri de stat în valoare de cel puţin 100 de milioane de lei.

Avantajele investiţiei în titluri de stat:

  • dobânzile nu se impozitează cu 16%, aşa cum se întâmplă cu cele de la depozitele bancare;
  • maturitatea medie va fi undeva între un an şi 3 ani, deci nu se suprapune cu aceea a depozitelor, în general;
  • valoarea nominală a unui titlu de stat va fi de 1.000 de lei, astfel încât orice român să-şi poată permite investiţia;
  • emisiunea se va vinde pe Bursa de la Bucureşti, în primul trimestru al anului viitor, iar titlurile cumpărate vor putea fi înstrăinate şi înainte de termen;
  • BVB a decis să nu perceapă comisioane pentru operaţiunile derulate pe piaţa primară a titlurilor de stat

Urmărește-ne pe Google News