• Germenii luați în 2015 de Nicodemus la Spitalul Universitar și ascunși erau patru: Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, Acinetobacter baumannii și Pseudomonas aeruginosa, toți multirezistenți, ultimii sensibili doar la Colistin.
  • Prietena sa, Andreea Ștefan, și ea rănită serios în Colectiv, „a fost redirecționată la Bochum, unde a fost dusă într-un corp de spital separat”. Andreea a murit în noaptea dintre 19 și 20 noiembrie 2015, fiind a 58-a victimă Colectiv. Avea 28 de ani.
  • Deși recunoaște că „ura sa pentru cei responsabili nu poate fi măsurată”, Marvin s-a întors la lucru în România, de dragul oamenilor buni, spune el.
Marvin Nicodemus și Andreea Ștefan, prietena sa, care a decedat la 3 săptămâni după incendiu, la o clinică din Germania

Povestea unui transfer în Germania al unui pacient cu 4 infecții nosocomiale nu l-a lăsat indiferent pe Marvin Nicodemus. 

Practic, cetățeanul german spune că l-a șocat cum și-a citit povestea repetată după 5 ani, de data asta în cazul altui om. Ambii bărbați au fost transferați în Germania cu 4 infecții nosocomiale.

Două cazuri la o distanță de 5 ani în care spitalele din România nu au declarat infecțiile. La Marvin Nicodemus a fost mai grav. Căci le-au ascuns și față de medicii nemți.

Spitalul din Frankfurt, unde a fost transferat pe 7 noiembrie 2015, a aflat abia a doua zi după sosirea pacientului din România că acesta are 4 infecții nosocomiale.

Cele 4 infecții ascunse

Acestea sunt, în ordinea apariției lor în documentele clinicii germane:

  • Proteus mirabilis
  • Klebsiella pneumoniae
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Acinetobacter baumannii

Conform antibiogramelor oferite chiar de Marvin Nicodemus ziarului, germenii sunt multirezistenți, iar ultimii doi au fost sensibili doar la Colistin. 

Se observă că pentru două bacterii multirezistente, singura sensibilitate este la antibioticul Colistin. Rezistența la antibiotice este arătată de litera „R”. La „S”, bacteriile sunt sensibile la un antibiotic. „I” înseamnă intermediar

Practic, un singur antibiotic l-a putut salva pe Marvin, care împlinea 26 de ani chiar la Terapia Intensivă din Frankfurt, pe 24 noiembrie 2015.

„Unde am fost internat fără ca spitalul să aibă habar de cele 4 infecții. Știu sigur că au aflat abia a doua zi despre ele, când au fost informați dinspre Spitalul Universitar din București”.

Nicodemus povestește că cele 4 locuri de mari arși din spitalul german erau „chiar în mijlocul clinicii. Germanii nu m-ar fi primit dacă știau de infecții”.

O schimbare în zbor. La propriu

Prietena sa, vâlceanca Andreea Ștefan, a murit după catastrofă. Însă a fost și ea transferată în Germania. De transferuri s-au ocupat familia lui Marvin și compania la care acesta lucra în România.

„Ea a fost redirecționată însă la Bochum. Pentru că germanii aflaseră deja de bacteriile mele și nu au vrut să o mai aducă aici. La Bochum era o clinică cu sistem pavilionar, o altă structură, iar Andreea a fost adusă direct în clădirea separată de restul spitalului”.

Conform lui Marvin, schimbarea de traseu s-ar fi produs chiar în timp ce avionul care o ducea pe prietena lui în Germania era în zbor.

N-am mai avut putere să mă uit pe documentele din România, știu că sunt, probabil, multe minciuni în ele. Nu am încredere. Însă părinții Andreei susțin că și ea contractase bacterii.

Marvin Nicodemus, supraviețuitor Colectiv:

Andreea a murit în noaptea dintre 19 și 20 noiembrie 2015. Avea 28 de ani.

Revenit în România

Marvin a ieșit din spital abia în februarie 2016. A stat, la București și în Frankfurt, în total, 98 de zile. Jumătate au fost petrecute la Terapie Intensivă, unde a ieșit abia pe 15 decembrie 2015. A suferit arsuri puternice pe ambele mâini și pe spate.

Arsurile lui Marvin Nicodemus, așa cum arătau la începutul lui 2016

Nicodemus a stat în comă majoritatea zilelor petrecute la Terapie Intensivă. El a arătat ziarului o fotografie făcută de părinții săi, care îl vizitau la Frankfurt chiar și când nu era conștient.

Deși rănile nu s-au vindecat complet nici acum, Marvin a revenit la muncă în România. Întrebat de unde a mai găsit puterea să o facă, el spune, simplu, că „nu trăiesc numai oameni răi în România”. Asta, deși „ura sa pentru cei responsabili nu poate fi măsurată”.

Într-o perioadă în care statul român bâjbâia, familia și firma de asigurări din Germania au venit la Spitalul Universitar și l-au luat pe Marvin Nicodemus, deși Spitalul Universitar nu-și dăduse acceptul. A fost șansa lui că a plecat atât de repede.

Sursă din Spitalul Universitar:

Bacteristan

La revenire, una dintre primele acțiuni ale lui Marvin a fost să revină la Universitar și să-și ceară dosarul medical. Surpriză, însă, povestește Nicodemus, „spitalul n-a vrut să îmi dea documentele”.

Ziarul a documentat mai multe cazuri în care dosare medicale ale persoanelor decedate nu erau eliberate de spital pentru aparținători. În acest caz, avem un supraviețuitor care susține că nu primise fișele medicale.

„Le-am obținut după mari lupte, prin avocat și cu ajutorul Ministerului Sănătății”, spune Nicodemus. 

Pe 7 aprilie 2016, echipa de investigații GSP/Libertatea publica 13 dosare ale victimelor din Colectiv. Dosarele colcăiau de infecții nosocomiale. Proveneau de la pacienți de la patru spitale: Sf. Pantelimon, Spitalul de Arși, Spitalul Sf. Ioan și Spitalul Universitar. 

După 4 ani și jumătate, Bacteristanul e aici. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News