Speriaţi de noile reglementări care, printre altele, îi obligă să-şi facă vizita medicală o dată pe an şi care măresc vârsta solicitantului în cazul obţinerii unor categorii de permis pentru profesionişti, sute mii de şoferi s-au înghesuit la ghişee în ultimile zile. Conform unor surse din cadrul SPCRPCIV, în ceva mai mult de o săptămână s-au prezentat la ghişee peste 250.000 de de şoferi care au cerut preschimbarea actului care le permite conducerea ujnui autovehicul pe drumurile publice. „Se lucrează în ture, s-au chemat oameni de acasă, din concedii, fireşte acolo unde s-a putut şi situaţia a permis-o, am lucrat peste program. Ritmul este infernal. Seara, la 19.30, în faţa ghişeelor sunt aproape trei sute de persoane. Nu plecăm până când ultim a persoană nu are dosarul înregistrat. De la începtul anului am prelucrat 253.822 de dosare de preschimbare a permiselor. La această cifră se adaugă şi dosarele depuse pentru înmatriculări”, ne-au dezvăluit surse din cadrul Serviciului Permise şi înamtriculări.
Modificări cuprinse în Codul Rutier
- Valabilitatea permisului de conducere în cazul şoferilor profesionişti, posesori ai categoriilor C,D,E, scade de la 10 ani la cinci ani. În cazul pierderii actului, duplicatul va oferi valabilitatea rămasă din momentul eliberării actului şi nu alţi cinci ani.
- Se introduc permise de conducere pentru toate categoriile de motociclete şi mopede
- Se modifică, în anumite situaţii, vârsta la care se poate obţine permisul de conducere. Noua lege prevede următoarele: * Categoriile AM, A1 şi B1 se pot obţine de la 16 ani * categoriile B, BE, A2, C1, C1E şi tractor se pot obţine tot la 18 ani * categoriile C, CE, D1 şi D1E se vor putea obţine la 21 de ani * categoriile D, DE, TB (troleibuz) şi TV (tramvai), la 24 de ani. Categoria A se poate obţine doar la 24 de ani dacă solicitantul nu are o altă categorie de permis sau vreun curs auto. Până acum, examenele de conducere pentru toate catgoriile se puteau da începând cu vârsta de 18 ani.
foto: Dan Bistriţeanu