„Putin a apreciat greșit situația și cum va reacționa Occidentul”, explică Catherine Belton, potrivit Onet. În opinia ei, președinția lui Donald Trump, așa cum era de așteptat de liderul rus, a slăbit unitatea transatlantică. În același timp, fuga americanilor din Afganistan avea să dovedească slăbiciunea președintelui Joe Biden și a administrației sale. Belton consideră că aceste circumstanțe, alimentate de lobby-ul Germaniei și altor țări pentru crearea și punerea în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2 , l-au făcut pe Putin să se simtă încrezător.
„El aștepta momentul potrivit pentru a-și pune în aplicare planul unui blitzkrieg (război rapid) în Ucraina și instalarea unui guvern pro-rus la Kiev. El se aștepta ca acțiunile sale să se întâlnească în cel mai bun caz cu sancțiuni de rutină care nu ar amenința economia rusă și că lumea își va aminti de Rusia atunci când va avea nevoie de resurse energetice, inclusiv petrol și gaze, auzim”.
Putin și consilierul său apropiat Nikolai Patrușev „cred cu adevărat că Washington controlează Kievul”, potrivit jurnalistului. „Mai mult, nu se așteptau la o apărare atât de feroce și eficientă din partea Ucrainei”.
„Dacă Putin îți cere 2-3 miliarde de dolari, îi dai”
De altfel, anturajul lui Putin este format tocmai din cei cu trecut KGB. Nu mai sunt oligarhi în jurul lui, subliniază jurnalista britanică.
Unul dintre aceștia i-ar fi povestit jurnalistei că dacă Kremlinul va cere 2-3 miliarde de dolari. nu poate fi refuzat. Altfel, poți plăti pentru asta cu libertate, în cel mai rău caz chiar și cu viața. Oligarhii trebuie să-și împartă proprietățile cu Kremlinul, iar arestarea lui Mihail Hodorkovski a fost un semn de avertizare al oricărei opoziții, auzim.
Hodorkovski a căzut în dizgrația lui Putin pentru că a criticat în repetate rânduri politica Kremlinului. Drept urmare, în octombrie 2003 a fost acuzat oficial de nereguli în privatizarea întreprinderilor și arestat. Lumea și însuși fostul multimilionar nu au nicio îndoială că a fost închis pentru că s-a opus acțiunilor președintelui rus. În timp ce se afla în arest, a demisionat din funcția de șef al concernului Yukos, care în câțiva ani a devenit unul dintre liderii pieței globale de energie, scrie Onet.
O lovitură venită din Elveția
Oligarhii ruși nu mai pot conta pe neutralitatea Elveției. Și asta pentru că și această țară a decis să se alăture sancțiunilor occidentale. „Elveția a fost întotdeauna un refugiu sigur pentru bogăția multor oligarhi și ofițeri KGB. Ani de zile, Elveția a păstrat secretele financiare ale oligarhilor cu ea. Sfârșitul acestor activități a venit”, explică Belton.