Cuprins:
Generalul-colonel Serghei Beseda a înaintat până când a văzut camerele de supraveghere, apoi a făcut pași mici și a oferit un zâmbet. Unul dintre cei mai puternici spioni ai Moscovei, rareori fotografiat și totuși ales de zeci de ani să conducă cele mai sensibile operațiuni ale liderului de la Kremlin, a devenit o figură publică.
Beseda se ocupă de negocierile cu SUA
Pe vremea aceasta, anul trecut, spionul cunoscut de CIA drept „Baronul” era angajat în genul de afaceri secrete care i-au ocupat cea mai mare parte a carierei, întâlnindu-se cu oficialii agenției la fiecare câteva săptămâni în hoteluri la care se înregistra sub nume false pentru a negocia cel mai mare schimb de prizonieri din istoria SUA-Rusia.
În cadrul acestui schimb, efectuat la 1 august, 24 de prizonieri au fost eliberați, inclusiv jurnalistul american Evan Gershkovich. La acel moment, administrația Biden a atenționat ziarul american Wall Street Journal că simpla menționare publică a numelui lui Beseda ar putea arunca în aer unul dintre singurele mijloace de comunicare rămase între Washington și Kremlin în perioada de război și ar afecta negocierile pentru eliberarea americanilor.
Russia-U.S. consultations in Riyadh have concluded, confirmed by the Russian Foreign Ministry.
Footage shows Senator Grigory Karasin and FSB advisor Sergey Beseda representing Russia. pic.twitter.com/cEncBBkOP1
— NOELREPORTS 🇪🇺 🇺🇦 (@NOELreports) March 24, 2025
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_c9867758d0e6bb6d10a560edb0a71e8d.jpg)
În acest an, Beseda, în vârstă de 70 de ani, a revenit în mod public în aceleași hoteluri pentru a se ocupa de negocierile de pace cu administrația Trump cu privire la Ucraina, ceea ce ar putea anunța o repoziționare a SUA față de Rusia.
Steve Witkoff, trimisul special al lui Donald Trump, a ajuns vineri la Moscova pentru a încerca să promoveze discuțiile cu Vladimir Putin.
Numirea lui Serghei Beseda arată modul în care serviciile de spionaj ale liderului rus înlocuiesc Ministerul de Externe în cadrul negocierilor internaționale la nivel înalt, un lucru care, potrivit analiștilor de securitate, nu s-a întâmplat niciodată, nici măcar în perioada de vârf a Războiului Rece.
Oficialii serviciilor de informații și diplomații care au stat în fața lui spun că implicarea lui Beseda, care a ajutat la planificarea invaziei Ucrainei, reprezintă un mesaj pentru Kiev că președintele rus Vladimir Putin rămâne hotărât să obțină controlul politic asupra Ucrainei, au spus aceste persoane.
Ce a afirmat Kirilo Budanov despre negociatorul secret al lui Vladimir Putin
Acesta este un obiectiv pe care nici Ucraina și nici majoritatea capitalelor europene nu spun că-l pot accepta. Kievul l-a învinuit pe Beseda că a condus o campanie de subminare a eforturilor sale de a se elibera de Kremlin, afirmând că, înainte de războiul din Ucraina, biroul Serviciului Federal de Securitate (FSB) al lui Beseda a făcut publice date de sondaj din Ucraina menite să încurajeze planurile de invazie ale Kremlinului.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_ce4fbf98bb387fbbc4c548a9d98e7797.jpg)
Cu câțiva ani înainte, în timpul demiterii de către Kiev a unui președinte pro-rus, în 2014, foști oficiali ucraineni de rang înalt au susținut că a fost implicat într-o operațiune care a culminat cu împușcarea de către poliție a zeci de protestatari pro-occidentali.
Însă, Kremlinul a transmis că Serghei Beseda se afla acolo doar pentru a proteja misiunea diplomatică a Rusiei.
Întrebat în cadrul unui interviu acordat acum doi ani publicației Ukrainska Pravda care este cel mai periculos rus, Kirilo Budanov, actualul șef al spionajului militar al Ucrainei, a ezitat să răspundă, însă ulterior l-a numit pe Beseda.
„A făcut mult rău Ucrainei”, a afirmat Budanov.
Pentru a realiza portretul lui Beseda, ziarul american citat a stat de vorbă cu actuali și foști oficiali diplomatici și de informații ruși, americani, europeni și din Orientul Mijlociu care au lucrat cu el timp de trei decenii.
Beseda, rol important în misiuni sensibile
Serghei Beseda, care s-a alăturat KGB-ului în anii 1970, la puțin timp după Vladimir Putin, este unul dintre oficialii ruși care au o legătură cu liderul de la Kremlin. În Occident se cunosc foarte puține informații despre el, însă, conform unei investigații a sursei citate, a jucat un rol important în unele dintre cele mai sensibile misiuni ale Rusiei.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_1032f383b49bcf9bc5d70b08d2d8f9fb.jpg)
În momentul în care Slovenia a arestat doi agenți ruși care se dădeau drept argentinieni, el a zburat în Serbia pentru a face presiuni cu privire la o problemă importantă pentru Putin. Vorbind într-un amestec de italiană și spaniolă, el l-a presat pe șeful spionajului din țară să aibă grijă atât de cei doi agenți, cât și de copiii lor, care au fost apoi găzduiți într-o vilă spațioasă.
Mai mult, aceștia au putut vorbi zilnic cu mama lor, prin intermediul apelurilor video. Față de anterioarele discuții de pace dintre Rusia și SUA de la Riad, nu au existat camere de filmat în hotel atunci când Beseda a fost prezent.
Nu au fost făcute comentarii până a doua zi, când rușii au solicitat reducerea sancțiunilor. Până atunci, se preciza în declarație, ei nu se vor conforma armistițiului din Marea Neagră, care fusese în centrul discuțiilor.
Agenția Centrală de Informații, Biroul Federal de Investigații și Casa Albă nu au dorit să facă comentarii. Nici Kremlinul, nici FSB nu au răspuns la o cerere de comentarii.
Beseda a oferit cadouri agențiilor CIA
Hotelul, în interiorul căruia au avut loc discuțiile, a servit drept fundal amenințător în 2017, când prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman a evacuat oaspeții și a închis sute de prinți, miniștri și afaceriști pe care i-a acuzat de corupție.
A fost același oraș în care Beseda a negociat ultimele detalii ale schimbului din august cu o delegație CIA condusă de directorul adjunct al operațiunilor, Tom Sylvester, și cu o delegație a agenției de informații BND din Germania.
Aceste conversații au dus la așa-zisa „listă mare” a prizonierilor care urmau să fie eliberați pe o secțiune izolată a aeroportului Esenboga din Ankara.
Beseda era o prezență plăcută, un contrast cu aparatul FSB, notează Wall Street Journal. A făcut glume și, la prima lor întâlnire, a adus cadouri pentru omologii săi din CIA: suveniruri cu tematică istorică sovietică. CIA i-a oferit o sticlă de bourbon.
De unde vine porecla de „Baronul”
În timpul administrației Biden, când invazia Kremlinului în Ucraina a lăsat relația diplomatică între Washington și Moscova în cel mai rău punct de la criza rachetelor cubaneze, ambele state au depins de agențiilor lor de informații pentru a păstra legătura.
Beseda s-a numărat printre puținii oficiali ruși care au avut voie să vorbească cu SUA. Acesta a participat inclusiv la o petrecere anuală de Anul Nou la Moscova, cunoscută sub numele de „Balul spionilor”, în timpul unei relații mai calde la începutul anilor Obama.
Vodca curgea la petrecerea FSB, unde oficiali ai CIA și FBI se amestecau printre spioni din Cuba, Iran și Coreea de Nord, printre alții.
„Tot felul de personaje din întreaga lume”, a declarat un fost ambasador al SUA la Moscova, Michael McFaul.
Porecla primită de la CIA, Baronul, vine de la pasiunea sa pentru costume personalizate și de la obiceiul de a avea trabucuri.
„Gen. col. Beseda a fost desemnat de Kremlin să negocieze schimburile de prizonieri”, a declarat un fost oficial american care a negociat cu el. „Aceste cazuri sunt controlate până la cel mai mic detaliu de către FSB”.
Cum fost descris Beseda de un oficial american
Întrevederile sale nedeclarate cu CIA au avut loc în săli de conferință ale unor hoteluri din Europa și Orientul Mijlociu, fără a fi permise telefoanele. Negocierile au dus în 2022 la schimbul a doi americani încarcerați în Rusia – Brittney Griner, medaliată cu aur la baschet, și fostul pușcaș marin Trevor Reed – pentru Viktor Bout, comerciant de arme, și Konstantin Yaroshenko, traficant de droguri.
Ca tânăr ofițer în anii 1980, Beseda a lucrat în „Secțiunea americană” a Direcției a doua a KGB, însărcinată cu supravegherea ofițerilor de informații americani din Moscova, care a deschis o linie secretă de comunicare cu CIA.
Un oficial american care l-a întâlnit în Lubianka l-a descris drept un „manipulator barbar”. Începând de anul trecut, Beseda a fost consilier al directorului FSB, Alexander Bortnikov. Înainte, el a condus al cincilea serviciu, care supraveghează comunicațiile agenției cu partenerii străini și agențiile americane.
Potrivit site-ului rusesc de investigații Agentura, Beseda a lucrat cândva cu unitatea secretă de contrainformații DKRO, despre care sursa citată a dezvăluit că se află în spatele arestării lui Gershkovich și a altor americani. Potrivit Agentura, el s-a mutat la departamentul care supraveghează administrația prezidențială după ce Putin a devenit liderul Rusiei.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_6178e33c77b5ec9d1bd1fe8fe886f872.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_5340426a8ab270d3f7baa25d09ebac1e.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_d14a138df761ff7b57dd3718a56ad73d.png)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_9fda79b7390a530c5c40d7f71b914e7c.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_41ab469879bced0eb356e1abfc0316a5.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_049a14fdf1d62a8a63daf72bc770d825.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_12a1a1f42650d3dfcd37ff56a558f247.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_e95fd968164613ef823223a35bd044fd.jpg)