Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri că executivul UE recomandă Consiliului să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova.
„Ucrainenii își reformează profund țara și se pregătesc pentru aderare, chiar dacă luptă într-un război existențial. Astăzi, Comisia recomandă Consiliului să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina”, a spus von der Leyen.
„Moldova a întreprins reforme semnificative, în ciuda eforturilor constante de destabilizare a democrației sale. Comisia recomandă Consiliului să deschidă negocierile de aderare”, a adăugat șefa executivului UE.
https://twitter.com/vonderleyen/status/1722214622957301915?ref_src=twsrc%5Etfw
De asemenea, Comisia recomandă deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Bosnia și Herțegovina „odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare”, a declarat ea.
Comisia a mai recomandat Consiliului să acorde Georgiei statutul de țară candidată, cu condiția ca anumite reforme să fie realizate.
Republica Moldova şi Ucraina au primit statutul de ţări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană în vara anului trecut, iar următoarea etapă în drumul către UE ar fi începerea negocierilor de aderare şi îndeplinirea unor condiţii-cheie stabilite de UE.
Negocierile propriu-zise ar trebui să înceapă anul viitor, dacă Consiliul European va lua decizia finală în acest sens, la summitul din 14-15 decembrie.
Maia Sandu: „E mult de muncă”
Președinta Maia Sandu a salutat decizia și a avertizat că țara are în față un drum complicat, cu multe reforme și eforturi.
„E mult de lucru. Drumul pe care am ales să mergem este plin de provocări. Nu ne sperie munca, iar obiectivul nostru este ca Moldova să fie gata să adere la UE până în 2030. Republica Moldova în Uniunea Europeană este unica noastră șansă de a garanta un viitor al păcii, libertății și prosperității pentru întreaga țară”, a spus șefa statului.
Comisia Europeană a observat, în raportul dat publicității miercuri, că „Moldova a înregistrat progrese importante în ceea ce privește îndeplinirea celor 9 etape stabilite în avizul privind cererea de aderare a Moldovei la UE”, arată raportul Comisiei Europene.
Domeniile vizate sunt justiţia, combaterea corupţiei şi crimei organizate, dezoligarhizarea, reforma administrației publice şi a serviciilor publice, managementul finanţelor publice, consolidarea rolului societăţii civile în procesele decizionale şi protejarea drepturilor omului.
Chișinăul a lansat o reformă cuprinzătoare a justiției, în urma recomandărilor Comisiei de la Veneția, inclusiv prin evaluarea judecătorilor și procurorilor proeminenți. Țara și-a reformat de asemenea organismele anticorupție și a crescut numărul de anchete și de condamnări în cazurile de corupție, spune executivul UE.
Republica Moldova a adoptat și un plan de acțiune pentru dezoligarhizare, pe care îl pune în aplicare conform unor termene stabilite. În plus, o nouă legislație privind instituirea unui mecanism de confiscare contribuie la combaterea criminalității organizate, mai spune raportul.
La capitolul justiție, eforturile trebuie să fie susținute pentru a elimina numeroasele blocaje rămase care împiedică procesele de reformă, avertizează raportul.
În ceea ce privește criteriile economice, Moldova se află încă pe drumul lung spre instituirea unei economii de piață funcționale. „Autoritățile și-au menținut angajamentul de a urmări stabilitatea macroeconomică și reformele economice într-un mediu economic și social dificil, cauzat de invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina vecină”, observă Comisia UE.
„Rezultatul unei munci uriașe pe timp de război”, spune Ucraina
Olha Stefanișina, viceprim-ministra ucraineană pentru integrare europeană, a declarat că recomandarea Comisiei UE este „rezultatul unei munci uriașe”, pe timp de război.
În privința Ucrainei, spune raportul, decizia de acordare a statutului de candidată la aderare a creat o puternică dinamică de reformă, în ciuda războiului în desfășurare, cu un sprijin puternic din partea populației ucrainene.
Ucraina a instituit un sistem transparent de preselecție pentru judecătorii Curții Constituționale și a reformat organismele de guvernanță judiciară. Ea și-a dezvoltat în continuare istoricul de anchete și condamnări pentru corupție la nivel înalt și și-a consolidat cadrul instituțional, spune raportul.
Ucraina a luat măsuri pozitive în cadrul unui efort mai amplu și sistemic de combatere a influenței oligarhilor. De asemenea, țara și-a demonstrat capacitatea de a face progrese în ceea ce privește alinierea la acquis-ul UE, chiar și pe timp de război, mai observă Comisia Europeană.