Oficialii israelieni cu informații directe despre negocierile Rusia-Ucraina, mediate de Israel, spun că au senzația unei „relaxări” a pozițiilor ambelor tabere în ultimele 24 de ore. Oficialii israelieni speră că acest lucru ar putea conduce către o soluție diplomatică, scrie Axios.

Sursele au precizat pentru site-ul american că negocierile se află într-un moment critic. Concret, spun oficialii sub acoperirea anonimatului, Vladimir Putin a făcut o propunere dificil de acceptat de către Volodimir Zelenski, deși „nu atât de extremă” pe cât anticipau ei. Aceștia au spus că propunerea nu include schimbarea regimului de la Kiev și permite Ucrainei să își păstreze „suveranitatea”.

Un oficial israelian de rang înalt a declarat că acum, Zelenski se află într-un moment crucial și trebuie să aleagă între două opțiuni: să accepte propunerea rusă, care este foarte dură, dar să păstreze suveranitatea Ucrainei și să oprească războiul sau să respingă propunerea și să riște o escaladare serioasă a atacului rusesc.

Axios nu detaliază propunerea, dar un alt ziar, Jerusalem Post, o face, iar detaliile nu arată foarte bine pentru Kiev.

Un preț greu pentru Kiev

Jerusalem Post citează la rândul său surse informate care spun că Rusia a oferit o versiune „finală” a poziției sale pentru a pune capăt crizei, pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să o accepte sau să o refuze.

Aceleași surse spun că propunerea este „dificilă”, dar nu „imposibilă”. Presupunerea este că Zelenski ar putea fi forțat să renunțe la regiunea Donbas, să recunoască oficial opozanții proruși din Ucraina, să promită că Ucraina nu va adera la NATO, să își micșoreze armata și să declare neutralitatea.

Oficialii israelieni au mai declarat că Israelul și alte țări occidentale nu vor face presiuni asupra Ucrainei pentru a alege o anumită cale. Ei și-au exprimat însă îngrijorarea că, dacă discuțiile vor eșua, războiul va intra într-o nouă fază mai violentă, propunerea lui Putin va fi scoasă de pe masă, iar o revenire la negocieri va fi imposibilă.

În vreme ce nu au existat confirmări oficiale ale acestor detalii, o parte dintre condițiile vehiculate aici seamănă cu cele enumerate zilele trecute de Kremlin.

Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a anunțat că Rusia este gata să stopeze intervenția militară în Ucraina dacă Kievul îi îndeplinește condițiile. Potrivit lui, Ucraina ar trebui în special să-și stabilească statutul de neutralitate în mod constituțional, să recunoască Crimeea ca parte a Federației Ruse, precum și independența republicilor populare Donețk și Luhansk.

O parte dintre aceste condiții par greu de acceptat pentru Ucraina. Kievul a declarat în mai multe rânduri că în vreme ce este pregătit să discute cu Rusia, nu este dispus să își cedeze teritoriile.

Într-un interviu acordat postului ABC, Zelenski a spus luni că este pregătit pentru dialog, „dar nu pentru capitulare”. El a sugerat că poate exista un compromis și în privința teritoriilor „temporar ocupate”.

„Vorbesc de garanții de securitate. Cred că putem discuta și găsi un compromis asupra punctelor despre teritoriile ocupate temporar și republicile care nu sunt recunoscute de nimeni, ci doar recunoscute de Rusia”, a mai spus Zelenski.
Citeşte întreaga ştire: Mesajul lui Zelenski: „Sunt pregătit pentru un dialog, dar nu pentru capitulare”.

În același timp, el a subliniat că problema-cheie este modul în care vor trăi oamenii din aceste teritorii, care vor să facă parte din Ucraina.

Negocieri mediate de premierul israelian

Prim-ministrul israelian Naftali Bennett a ajuns sâmbătă Moscova, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin. De atunci, el a fost implicat într-o serie de convorbiri telefonice cu Putin, Zelenski, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz.

Marți, Bennett a vorbit din nou cu Zelenski despre eforturile de încetare a focului și apoi l-a sunat pe Putin pentru a-i transmite un mesaj din partea președintelui ucrainean. Kremlinul a declarat de asemenea că Putin l-a informat pe Bennett cu privire la rezultatele celei de-a treia runde de discuții dintre Rusia și Ucraina în Belarus.

Israelul are relații bune atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, așa că implicarea premierului Bennet a oferit speranțe privind ajungerea la un compromis. Doi oficiali israelieni au declarat însă că Bennett nu le prezintă lui Putin și Zelenski niciun plan pentru negocieri și că doar transmite mesaje între lideri.

În cadrul întâlnirii cu Putin, Bennett a transmis ideile preluate din Ucraina și din alte țări, inclusiv Franța și Germania, pentru a afla reacția lui Putin și pentru a evalua dacă liderul de la Kremlin este flexibil în privința condițiilor pentru încetare a focului, au declarat oficialii israelieni.

Bennett și consilierii săi au informat Ucraina, administrația Biden, Franța și Germania despre întâlnirea cu Putin în detaliu și, de asemenea, despre convorbirea telefonică ce a urmat. Israelul a transmis SUA, Franței și Germaniei detaliile propunerii lui Putin către Zelenski, care nu era pe deplin cunoscută la Washington, Paris și Berlin, au declarat oficialii israelieni.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News