UPDATE ora 17.20: Sindicaliștii au transmis că oferta cu care Guvernul a venit la negocieri este aceeași din trecut, de a rezolva problemele când va fi adoptată următoare lege a salarizării, iar în aceste condiții, profesorii intră de mâine în grevă generală.

„Pe această oferă, mâine va fi grevă generală”, a transmis Marius Nistor, lider de sindicat al Federației „Spiru Haret”.

El a cerut guvernanților să vină cu o ofertă care să cuprindă sume și termene de aplicare exacte, întrucât legea salarizării poate intra în vigoare abia de la 1 septembrie sau chiar la finalul anului.

„Eu mi-aș fi dorit, și este dorința tuturor celor care lucrează în sistem, să nu fie această grevă generală. Nu noi ne-am dorit-o, am fost obligați să ajungem aici, este un cumul de nemulțumiri, iar durata va depinde strict de răspunsul pe care îl va avea Guvernul”, a precizat Marius Nistor.

În total, vor protesta peste 150.000 de cadre didactice, la care se pot adăuga în jur de 50-60.000 de reprezentanți din personalul auxiliar și nedidactic.

Întrebați ce se va întâmpla cu examenele și finalul de an școlar, sindicaliștii au transmis că este responsabilitatea guvernului să răspundă la aceste întrebări.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

„Vina este a Guvernului, această lege trebuie să fie gata la finalul lunii iunie. Nu se ajungea aici dacă aveam o oglindă clară cum va fi salarizarea în învățământ”, a transmis Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Anton Hadăr, lider al Federației Naționale Sindicale Alma Mater, a anunțat că luni, 22 mai, 10.000 de profesori din mediul universitar vor declanșa o grevă de avertisment, între orele 11.00 și 13.00, și se vor solidariza cu profesorii din preuniversitar.

Sindicaliștii au precizat că guvernul a promis că vor continua discuțiile, posibil chiar luni, dar nu a fost stabilită o dată exactă.

UPDATE ora 17.15: Guvernul transmite, într-un comunicat de presă, că a propus stimulente financiare pentru debutanți si cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate, în cadrul negocierilor cu sindicatele.

De asemenea, guvernul a precizat că salariile profesorilor vor crește prin noua lege a salarizării, dar precizează proiectul va fi finalizat la 15 iulie și va fi prezentat Parlamentului abia la 1 septembrie.

„În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât pana la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii sa fie finalizat proiectul noii legi a salarizarii, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 Septembrie a.c. să poata fi înaintat Parlamentului Romaniei pentru aprobare”, a transmis guvernul.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

De asemenea, executivul transmite că discuțiile pentru rezolvarea revendicărilor salariaților vor continua, fără a preciza dacă s-a ajuns la un acord pentru a opri greva generală programată să înceapă luni, 22 mai.

UPDATA ora 17.00: Negocierile de la Palatul Victoria au ajuns la final. În cadrul lor, premierul Ciucă le-a transmis sindicaliștilor că momentul ales de ei pentru a face grevă este cel mai prost din ultimii 10 ani pentru că afectează perioada de examene, potrivit unor surse consultate de Libertatea.

De asemenea, Nicolae Ciucă le-a cerut să oprească greva generală întrucât beneficiează de deschiderea guvernanților pentru dialog. El a mai precizat că nu se poate organiza o grevă când se schimbă un guvern cu altul pentru că acest lucru conduce la instabilitate, potrivit surselor Libertatea. De altfel, negocierile pentru rotativa guvernamentală au fost oprite sâmbătă până la rezolvarea grevei din educație.

În cadrul negocierilor, premierul i-a mai cerut ministrului Muncii, Marius Budăi, să vină săptămâna viitoare cu legea salarizării unitare și soluții pentru rezolvarea situației.

UPDATE ora 16.15: Bonus de 1.000 de lei pentru profesorii debutanți, creșteri de salarii pentru personalul nedidactic și bonusuri pentru cadrele didactice care lucrează în medii defavorizate se numără printre propunerile făcute de guvernanți la negocierile de la Palatul Victoria, potrivit unor surse citate de G4Media.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

De asemenea, sindicaliștii au primit promisiunea că legea salarizării va fi finalizată până la mijlocul lunii iulie.

Aceste propuneri au fost respinse de către sindicaliști, care au cerut ca creșterile salariale să se aplice tuturor cadrelor didactice.

UPDATE ora 15.30: Premierul Nicolae Ciucă a declarat, în debutul negocierilor de la Palatul Victoria, că este deschis la dialog pentru a rezolva conflictul de muncă și invită la asumarea responsabilității tuturor părților implicate pentru a rezolva situația, potrivit unei înregistrări video puse la dispoziție de guvern.

„Întreaga coaliție caută soluții și suntem siguri că le vom găsi împreună. Țara noastră are nevoie să aibă încredere într-un sistem de educație pe care îl considerăm ca făcând parte din primele două priorități ale programului de guvernare”, a declarat Nicolae Ciucă.

El a transmis că guvernul va face tot ce poate pentru a sprijini educație în limita bugetului actual pe care îl are la dispoziție, iar deschiderea negocierilor este o asumare a autorităților de a găsi soluții pentru rezolvarea problemelor semnalate de sindicate.

„Din acest buget trebuie să facem în așa fel încât să asigurăm tot ce trebuie asigurat pentru buna funcționare a întregii țări. Am asumat că prioritatea este educație. Ea rămâne în topul asumărilor noastre la nivelul coaliției”, a completat premierul.

UPDATE ora 13.50: Liderii de sindicate au susținut, chiar înaintea negocierilor care vor începe la ora 14.00, că, indiferent de promisiunile guvernanților, greva din Educație va fi declanșată.

„Oamenii vor o mărire salarială. Nu intrăm acum în procente, să vedem cu ce vine Guvernul, că s-ar putea să avem surpriza să ne spună că nu se poate”, a afirmat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, înainte de intrarea în sediul Guvernului.

Întrebat de jurnaliști dacă greva poate fi anulată în cazul în care liderii politici vor veni cu propuneri concrete, acesta a susținut că nu. „Exclus! Greva va avea loc! Greva nu e a noastră, e a oamenilor, ei au semnat pentru grevă, ei decid dacă fac sau nu mai departe. Nu luăm noi decizia astăzi”, a spus Hăncescu.

Aflat lângă el, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret, Marius Nistor, l-a completat: „Pe baza ofertei din partea Guvernului, dacă ei o consideră credibilă, vor decide dacă vor continua sau nu greva. Mă îndoiesc că până mâine se poate renunța la grevă”.

„Șantajul este din partea guvernanților, știau de această acțiune de protest din decembrie. Acum au tupeul să arunce în spinarea angajaților din învățământ că se va declanșa această grevă?”, a adăugat el.


Știrea inițială: Întâlnirea cu sindicatele a fost convocată de premierul Nicolae Ciucă, în încercarea de a opri greva anunțată pentru luni.

La discuțiile de la Palatul Victoria, care încep la ora 14.00, vor participa Nicolae Ciucă, liderul PSD, Marcel Ciolacu, ministrul muncii, Marius Budăi, ministrul educației, Ligia Deca, și ministrul finanțelor, Adrian Câciu, potrivit informațiilor Libertatea.

Ultima discuție cu sindicaliștii a avut loc miercuri, 17 mai, în ziua grevei de avertisment de două ore. Rezultatul i-a nemulțumit pe liderii sindicali, care au anunțat că profesorii vor intra în grevă generală începând de luni, 22 mai.

Președintele FSLI spune că greva nu va fi anulată

Negocierile pe care sindicatele din Educație le vor purta astăzi la Guvern nu îi vor face pe profesori să renunțe la greva generală, a declarat sâmbătă, 20 mai, Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Liderul sindical a spus că profesorii nu vor „bate palma pe vorbe”, ci doar când grila de salarizare cerută pentru cadrele didactice va fi aprobată prin Ordonanță de Urgență.

„E bine că ne întâlnim mâine, dar cu siguranţă greva va fi declanşată şi încă o dată, ca să fie foarte clar: oamenii doresc lucruri concrete, acte normative elaborate şi publicate pentru a mai avea încredere în clasa politică. Exclus. Nu se deschid școlile luni. Greva aceasta a fost declanșată de oameni în urma unui referendum”, a spus președintele FSLI, la Digi24.

Revendicările sindicatelor

Printre revendicările sindicaliștilor se numără majorarea salariilor personalului din învăţământ, plecând de la principiul ca salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, adică 6.789 de lei. Un profesor debutant cu studii superioare, care intră în sistemul de învățământ are acum un salariu de 2.399 de lei, potrivit aplicației Federației Solidaritatea Sanitară.

În plus, sindicaliștii solicită ca salarizarea întregului personal didactic de predare să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic.

De asemenea, instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflaţiei și plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic se mai numără printre solicitări.

Într-un comunicat comun publicat vineri seară, 19 mai, sindicaliştii au afirmat că au tras foarte multe semnale de alarmă, din 2021 și până acum, însă „de fiecare dată, discuţiile nu au avut rezultatul aşteptat de membrii de sindicat”.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (5)

Sorin56   •   21.05.2023, 19:05

Mă Ciucă ( îmi permit să-ți spun mă, pentru că sunt mai bătrân decât tine) dacă tot sunt vremuri grele în țară și nu prea sunt bani, nu ar fi bine ca tu și toți îmbuibații care sunteți în fruntea țării să renunțați măcar la unul din salarii? Cât de nesimțit poți să fii ca tu care primești o pensie de 4-5000€/lună și un salariu tot de 4-5000€, să ceri unor profesori plătiți cu sub 1000€/lună să aștepte cât reușiți voi să vă puneți de acord?

IulianS   •   21.05.2023, 18:36

Daca scoala romaneasca a ajuns caricatura din ziua de azi, asta se datoreaza in mare masura profesorilor. Iar daca cei care ne conduc acum sunt dpdv profesional si cultural sub nivelul marii, sa ne fereasca Dumnezeu de cei care vor urma: produsul unor profesori blazati, slab pregatiti si deschisi la coruptie. Exceptiile (putine la numar) nu fac decat sa intareasca regula. Astazi, in Romania, orice loaza pentru care gramatica ramane o enigma devine cu usurinta licentiat, iar profesorii care cer acum salarii participa activ la asta. Solutii de salarizare nu sunt pentru ca situatia financiara a tarii e aproape de faliment (datorii de peste 50% din PIB, absolut nesustenabile in timp si inexistenta unei vointe reale de a ameliora prin masuri sanatoase). Generatiile viitoare, deja dezarmate de nivelul de educatie, vor avea in plus si o groaza de datorii de platit.

bozo76   •   21.05.2023, 18:00

Sindikktwle tresa ntzeleaga ca ei impung din spate guvernu. Capisci?!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
FANATIK.RO
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI