Lavrov nu mai vrea „strigăte patetice” cu privire la „așa-zisele atrocități” comise în Ucraina
Lavrov a spus că nu este „prima dată când vedem strigăte patetice cu privire la așa-zisele atrocități comise de armata rusă”.
El a subliniat că delegația rusă a declarat în urmă cu trei zile în fața Consiliului de Securitate al ONU că spitalul a fost „preluat” de radicalii ucraineni și că „toate mamele și asistentele au fost alungate de acolo”.
Opinia publică este manipulată la nivel mondial, a spus Lavrov.
Ministrul rus de Externe a descris relatările de pe canalele media occidentale ca fiind „foarte emoționale” și a spus că nu se ia în considerare cealaltă parte a situației (a Rusiei).
Lavrov a mai spus că Pentagonul folosește teritoriul ucrainean pentru a dezvolta agenți patogeni care ar putea fi folosiți pentru a crea arme biologice – o afirmație pe care SUA a numit-o „absurdă”.
El a adăugat că nu este „nicio surpriză” faptul că Casa Albă a negat acest lucru și că UE și ONU au spus că nu există nicio dovadă că acest lucru s-a întâmplat, deoarece americanii au făcut-o în „mare secret”.
Serghei Lavrov: Nu avem de gând să atacăm alte țări, nu am atacat nici Ucraina
Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat printre altele că Rusia nu are de gând să atace alte țări și că, de fapt, nu a atacat nici Ucraina, transmite canalul Nexta.
Lavrov a criticat livrările de arme către Ucraina, pe care le consideră „periculoase”.
El a vorbit și despre spitalul pediatric din Mariupol, bombardat de forțele ruse miercuri seară, spunând că acesta era o bază a naționaliștilor ucraineni.
Lavrov a mai declarat că i-a remintit lui Kuleba că Rusia și-a prezentat propunerile (pentru încetarea focului).
El a mai spus că Rusia este pregătită să discute despre garanții de securitate pentru Ucraina și că Rusia va ieși din criză cu o viziune împrospătată asupra lumii și fără iluzii în ceea ce privește Occidentul.
Mai multe detalii despre declarațiile lui Serghei Lavrov
Ministrul ucrainean de Externe anunță că negocierile nu au avut rezultate
Dmitro Kuleba a anunțat după tratativele care au ținut în jur de o oră și jumătate că nu au fost făcute progrese către o încetare a focului, în special la Mariupol, deoarece omologul său rus Serghei Lavrov nu și-a exprimat sprijinul în acest sens.
„Am venit aici cu un scop umanitar, pentru a pleca de la întâlnire cu o decizie de a organiza un coridor umanitar către și dinspre Mariupol”, a declarat Kuleba. „Cea mai tragică situație este acum în orașul Mariupol, care a fost bombardat, lovit de artilerie.”, a adăugat șeful diplomației ucrainene.
El a spus însă că nu au ajuns la un acord cu Lavrov. „În acest moment, Rusia nu este în măsură să accepte o încetare a focului. Ei vor o capitulare din partea Ucrainei. Nu este ceea ce vor obține. Ucraina este puternică, Ucraina luptă”, a spus Kuleba.
Kuleba a spus totuși că cele două părți au convenit să continue eforturile pentru a căuta o soluție la problemele umanitare de pe teren din Ucraina.
„Sunt pregătit să continui acest angajament cu scopul de a pune capăt războiului din Ucraina, de a opri suferința civililor ucraineni și de a ne elibera teritoriile de sub ocupația rusă”, a spus Kuleba.
Interes mare, așteptări reduse
Există un interes uriaș pentru aceste discuții.
Sala de presă a clădirii din Antalya unde se desfășoară negocierile este plină de reporteri din toate țările, scrie BBC.
Discuțiile propriu-zise au evident loc cu ușile închise, însă atât delegația rusă, cât și cea ucraineană promit conferințe de presă la finalul lor.
Dar așteptările de la aceste negocieri sunt deocamdată reduse. Chiar ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba a declarat acest lucru anterior.
Întâlnirea Kuleba-Lavrov a început
Negocierile Ucraina-Rusia la nivel de miniștri de Externa a început în Antalya, a anunțat un oficial al diplomației de la Kiev, care a și postat pe Twitter o imagine.
Talks between the foreign ministers of Ukraine, Turkey and the Russian Federation on ending Russian aggression against Ukraine have commenced in Antaliya. pic.twitter.com/LUDCClMNaQ
— Oleg Nikolenko (@OlegNikolenko_) March 10, 2022
Prima întâlnire a miniștrilor de Externe de la debutul războiului
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi omologul său ucrainean Dmitro Kuleba au sosit joi dimineață în Turcia, pentru o primă întâlnire organizată la acest nivel ridicat, de la invadarea Ucrainei de către Rusia în 24 februarie.
Înainte de negocieri, cei doi oficiali au avut discuții separate cu ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu.
Negocierile dintre Kiev şi Moscova s-au soldat până în prezent cu mai multe încetări ale focului pe plan local şi cu deschiderea unor coridoare umanitare pentru evacuarea locuitorilor ucraineni din anumite zone, dar Ucraina a acuzat Rusia în mai multe rânduri de încălcarea acestor acorduri.
🇺🇦 Глава МЗС Дмитро Кулеба прибув до Анталії. Там заплановані переговори з міністром закордонних справ росії Лавровим. pic.twitter.com/SH2bcu1v6y
— Телеканал "Прямий" (@prm_ua) March 10, 2022
În acest context, Kuleba a spus înainte de întâlnire că aşteptările sale de la această întrevedere sunt „limitate”. El a declarat că succesul acestor negocieri depinde „de instrucţiunile şi directivele care i-au fost date lui Lavrov” de către Kremlin.
„Nu-mi pun mari speranţe în ele, dar vom încerca să profităm la maximum” de discuţii cu o pregătire eficientă, a declarat el.
Președintele turc Recep Erdogan a declarat că speră ca „întâlnirea dintre miniștri să deschidă calea către o încetare permanentă a focului”.
Surse israeliene citate de site-ul american Axios și de publicația Jerusalem Post au spus ieri că Moscova a oferit Ucrainei o serie de condiții greu de acceptat, în schimbul încetării ostilităților.
Iar luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a anunțat că Rusia este gata să stopeze intervenția militară în Ucraina dacă Kievul îi îndeplinește condițiile. Potrivit lui, Ucraina ar trebui în special să-și stabilească statutul de neutralitate în mod constituțional, să recunoască Crimeea ca parte a Federației Ruse, precum și independența republicilor populare Donețk și Luhansk.
O parte dintre aceste condiții par greu de acceptat pentru Ucraina. Kievul a declarat în mai multe rânduri că în vreme ce este pregătit să discute cu Rusia, nu este dispus să își cedeze teritoriile.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina