„Acesta este un moment decisiv – probabil cea mai bună, poate ultima oportunitate de a aduce ostaticii acasă, de a obține o încetare a focului și de a-i pune pe toți pe o cale mai bună pentru a face să dureze pacea și securitatea”, spune Blinken în timpul unei întâlniri cu președintele Isaac Herzog.
„Sunt aici ca parte a unui efort diplomatic intens la instrucțiunile președintelui Biden de a încerca să ajungă acest acord la linie și, în cele din urmă, să depășească linia… Este timpul ca toată lumea să ajungă la «da» și să nu caute nicio scuză pentru a spune «nu»”, a adăugat Blinken.
Discuțiile-maraton pentru o încetare a focului, care se desfășoară de mai multe luni, vor continua săptămâna aceasta la Cairo, după o întâlnire de două zile la Doha săptămâna trecută.
Țările mediatoare – Qatar, Statele Unite și Egipt – nu au reușit până acum să reducă dezacordurile dintre cele două părți, în timp ce războiul continuă în Fâșia Gaza.
La câteva ore după sosirea lui Blinken, Hamas a declarat că îl consideră pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu responsabil pentru „dejucarea eforturilor mediatorilor”, amânând un acord și expunând ostaticii israelieni din Gaza aceleiași agresiuni cu care se confruntă palestinienii.
Șeful diplomației americane a precizat, de asemenea, că lucrează pentru a se asigura că nu există o escaladare regională pe fondul îngrijorărilor cu privire la un posibil atac al Iranului asupra Israelului după asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh, la Teheran, în iulie.
„Este, de asemenea, timpul să ne asigurăm că nimeni nu face niciun pas care ar putea deraia acest proces și, prin urmare, lucrăm pentru a ne asigura că nu există escaladare, că nu există provocări”, a adăugat el.
Războiul dintre Israel și Hamas a izbucnit pe 7 octombrie, când militanții Hamas au intrat în Israel, ucigând aproximativ 1.200 de oameni și luând aproximativ 250 de ostatici, potrivit bilanţurilor israeliene.
Campania militară ulterioară a Israelului a ucis peste 40.000 de palestinieni, în mare parte civili, potrivit autorităților sanitare palestiniene.
Foto: Hepta