Documentul se referă, de fapt, la majorarea capitalului social al companiei Algorithm Construcții S3 SRL, cea care deține hala Laminor, prin cooptarea unui nou asociat la conducerea firmei: Consiliul Local Sector 3.
Primarul Robert Negoiță, care semnează expunerea de motive, justifică proiectul prin nevoia de a investi și mai mulți bani în hala Laminor. Bani pe care îi poate aduce Consiliul Local.
Hotel, cinematografe, sală de bowling
Cum vor arăta aceste investiții?
Practic, ca un mall.
Negoiță vrea să facă în interiorul halei Laminor, printre altele, două cinematografe, spații de birouri și de cazare tip hotel, o sală de bowling și una de jocuri sportive, restaurante și magazine, potrivit proiectului de hotărâre care urmează să fie dezbătut în ședința de Consiliu Local Sector 3 din 20 aprilie.
este suma necesară noilor lucrări.
„Autoritatea publică tutelară, sectorul 3 al municipiului București, prin hotărârea Consiliului Local de participare directă ca asociat la activitățile economice/comerciale ale societății Algorithm Construcții S3 SRL, se poate asigura că obiectivele, proiectele majore de investiții ale unității administrative – în principal hala Laminor – se derulează în condiții de eficiență economică și se pot finaliza cât mai repede”, notează primarul Robert Negoiță în proiectul de hotărâre.
Documentul mai arată că Algorithm Construcții S3 SRL a obținut deja autorizația de construire pentru amenajarea halei drept „complex multifuncțional-cultural, comercial administrativ”. Autorizația nu este publicată alături de proiect.
Cum și-a schimbat hala destinația de la o postare pe Facebook la alta
Hala Laminor este monument istoric, ultima construcție rămasă din ansamblul industrial „Malaxa”. Are 70.000 de metri pătrați și a fost concepută de Horia Creangă, nepotul scriitorului Ion Creangă. S-au produs aici, printre altele, țevi și locomotive.
Primăria Sectorului 3 a cumpărat hala în 2014, în primul mandat de primar al lui Robert Negoiță. A plătit două milioane de euro pentru ea, iar de-a lungul anilor a tot investit pentru consolidarea și reabilitarea ei, în condițiile în care era distrusă, în paragină. În total, puțin peste 400 de milioane de lei, adică în jur de 80 de milioane de euro.
Negoiță a prezentat de mai multe ori pe rețelele sociale stadiul lucrărilor și a susținut că prin acest proiect redă comunității un spațiu istoric. Sub diferite forme, pentru că destinația halei s-a tot schimbat pe parcurs.
Planul inițial, dinainte să fie cumpărată, era ca hala să devină un parc de știință. La un an de la cumpărare, primăria se răzgândea și anunța că va face acolo un cartier de 25 de blocuri turn, potrivit Hotnews, care a publicat și planul „pe hârtie” al primăriei. Nu s-a mai auzit nimic de acest proiect de-atunci.
Apoi, în 2017, Negoiță promitea „revitalizarea zonei Republica” și venea cu altă idee: o sală mare de spectacole de 2.000 de locuri, plus alte opt săli mai mici, câteva spații comerciale și cel mai mare centru acvatic din România.
Proiectul a rămas doar la stadiul de declarație, nu a trecut nimic prin dezbaterile din Consiliul Local.
„România stă cel mai prost, la nivel european, în privința numărului de locuri în sălile de teatru, raportat la numărul de locuitori. Sectorul 3 poate deveni un punct de reper pentru activitățile culturale din București, dar și din țară, în special pentru spectacolele de teatru și concerte. Și acesta este unul dintre obiectivele pe care mi le propun să le realizăm la hala Laminor”, a scris primarul pe Facebook.
Spitalul care nu a mai fost
Dar ideea nu a stat mult în picioare, iar primăria și-a schimbat din nou planurile. Chiar în debutul pandemiei de COVID-19, Robert Negoiță promitea comunității un spital, întâi unul provizoriu, de campanie, pentru cei infectați cu coronavirus, apoi unul „de lungă durată”.
„Este o clădire la care muncim de mai bine de trei ani să o reabilităm. Am făcut deja adresă către Ministerul Sănătății, către Ministerul Apărării, către Guvern, sperăm să găsim o variantă să o amenajăm (ca spital, n.r.) pentru că poate fi foarte utilă. E un loc care se pretează foarte bine acestei funcții de spital, putem face unul de campanie sau putem face unul care chiar să rămână spital în continuare acolo”, anunța Negoiță într-o declarație tot pe Facebook.
Ministerele n-au comunicat ulterior nimic despre propunerea lui Negoiță. Astfel că, anul trecut, spitalul din hala Laminor devenea „hub social”, cum l-a numit primarul. El le-a propus consilierilor locali, care au și votat în majoritate, să aprobe un studiu de fundamentare pentru concesionarea halei pe 65 de ani unor firme private.
Motivul, spunea primăria în hotărârea adoptată de Consiliul Local, este că, pentru a finaliza hala, mai sunt necesare investiții considerabile, bani pe care instituția nu îi are.
Algorithm Construcții S3 a publicat un anunț cu titlul „Căutăm investitor pentru hala Laminor” înainte ca proiectul să treacă efectiv prin dezbaterea consilierilor locali. Grupul USR a criticat atunci decizia de concesionare, spunând că bugetul local va recupera doar vreo 15 milioane de euro din redevențe și taxe de proprietate, pe când investitorul care va lua hala în concesiune va obține profituri uriașe, de până la 11 milioane de euro pe an.
Negoiță și Ciolacu făceau declarații, în timp ce lângă ei erau descărcate gunoaie
Într-o conferință de presă din mijlocul halei Laminor din noiembrie anul trecut, Negoiță estima că spațiul ar putea deveni funcțional peste cinci ani și că în acest „hub social” se va muta inclusiv Primăria Sectorului 3.
„La această înălţime se pretează, specialiştii sunt foarte optimişti că putem să facem aici o chestie extraordinară”, spunea atunci Negoiță, potrivit Agerpres. Lângă el a stat și președintele PSD, Marcel Ciolacu, care l-a lăudat pe primar pentru că „foarte puţini primari încearcă proiecte ambiţioase”, așa cum este amenajarea halei Laminor.
Chiar în spatele halei Laminor, într-o altă hală deținută de Smart City Invest S3, societate a primăriei, mai multe mașini colantate cu însemnele Primăriei Sectorului 3 au depozitat tone de deșeuri. Garda de Mediu a amendat firma cu 60.000 de lei, iar procurorii au deschis dosar penal, după cum a scris Libertatea.
La sfârșitul lunii trecute, hala Laminor a găzduit Salonul Nautic Internațional.
Familia Negoiță, blocuri lângă
Mai mult, în 2021 și 2022, Profit.ro a arătat că pe terenul vecin halei Laminor, în locul fostei fabrici Tubinox, familia Negoiță plănuiește ridicarea unor blocuri cu 300 de apartamente.
Tranzacția a fost anunțată acum doi ani, când sursa citată nota că o firmă controlată de părinții și surorile lui Ionuț și Robert Negoiță prin alte firme a cumpărat terenul.
Libertatea a întâlnit o situație identică și în 2021. O companie a sectorului 3 achita unei firme deținute, prin alte firme, de Ilie și Lidia Negoiță, părinții edilului Robert Negoiță, 250.000 de euro. Banii reprezintă chiria pe 10 ani pentru un drum privat care să permită accesul la stația publică de sortare de deșeuri de la Cățelu.
Apoi, în 2022, Profit.ro vorbea cu Bogdan Bălașa, director de dezvoltare al ansamblului rezidențial Hils, realizat tot de familia Negoiță. El confirma că în zonă se vor face două blocuri ce cumulează 300 de apartamente.
„La momentul de față așteptăm ca zona să fie mai pregătită pentru o dezvoltare rezidențială”, spunea el.
Foto: INQUAM Photos/ George Călin