va exista cerere si oferta pe piata chiar si inventiile pot fi considerate o marfa vandabila. Ideea de la care a pornit afacerea lui Dorel Statescu a fost aceea ca, in termeni reci si simpli, nici o inventie, indiferent de cat e de reusita, nu se vinde singura si ca ea trebuie promovata pentru a gasi un eventual investitor dispus sa o exploateze la maximum. „Putina lume stie insa ca in arhivele Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) se afla informatii despre sute de mii de inventii care zac in uitare. Multi din inventatori au creat proiectele, au depus documentatia, s-au chinuit sa obtina brevetul, au investit bani si timp in realizarea lor si cam atat. Multe din aceste inventii sunt moarte din nastere si asta tocmai din cauza faptului ca se ofera sprijin minim pentru exploatarea lor”, explica Dorel Statescu.
Omul de afaceri, pentru ca negotul de inventii reprezinta pentru el o noua si, se pare, incredibila sursa de bani, e convins ca toata lumea va avea de castigat. „Intermediarii sunt cei care au facut dintotdeauna lumea sa se invarta. Iei un obiect dintr-o parte si il duci acolo unde ii e locul, e simplu. Noi le strangem, facem o baza de date solida, procesam informatiile, apoi le oferim celor care, cel putin teoretic, au nevoie de ele. Cine vrea sa cumpere, o face. Alteori, o idee buna nu poate fi evaluata in bani”.
Cum se procedeaza? „Inventia trebuie sa apartina celui care ne solicita colaborarea sau sa detina procura din partea inventatorului, care sa-l indreptateasca sa ia hotarari in numele lui. Inventia trebuie sa fie inregistrata la OSIM, pentru putea beneficia de protectia intelectuala pe care o asigura legislatia in vigoare. Sa ne prezinte documentatia necesara, titlul inventiei si un scurt rezumat in limbile romana si engleza, descrierea in amanunt a inventiei, in limbile romana si engleza, precum si desenele legate de respectiva inventie”, mai spune Dorel. Apoi e incheiat un contract de colaborare. „in cazul in care inventia e vanduta noi obtinem 10% din suma de tranzactionare, iar daca aceasta este cesionata noi primim 2% din eventualale rezultate financiare obtinute ca urmare a aplicarii inventiei”.
in cele mai bine de sase luni de functionare, fundatia condusa de Dorel si-a imbogatit baza de date cu peste 100 de inventii care asteapta sa fie vandute. „Aplicatiile lor sunt din cele mai diverse, de la agricultura pana la probleme hardware sau jucarii pentru copii. Prima care a fost vanduta, unui intreprinzator din Polonia, a fost o simpla schema a unui sistem de propulsie pentru carucioarele din supermarketuri. Inventia apartine unui domn din Bacau, care s-a gandit ca ar fi bine ca aceste carucioare sa fie mai usor de manevrat atunci cand sunt pline cu cumparaturi, iar acest sistem exact asta face. O alta inventie se refera la un suport pentru calculatoare portabile, folosibil, de exemplu, in autobuz sau in tren. Am mai reusit sa gasim cumparator si pentru doua suporturi pentru lichide, unul pentru rafteri si celalalt pentru persoanele care alearga in parc sau fac gimnastica usoara. Ultimele doua le-am vandut in tara si este foarte posibil ca in scurt timp sa vedeti produsele la comercializare”, mai spune Dorel.

 
 

Urmărește-ne pe Google News