Cuprins:
Partidul conservator al cancelarului Karl Nehammer a obținut, așa cum era de așteptat, o înfrângere istorică în alegerile de duminică din Austria Inferioară, pierzând majoritatea în parlamentul acestui stat important în economia electorală.
Deși au venit pe primul loc, popularii (ÖVP) au adunat doar 39,9% din voturi, în scădere cu aproape zece puncte procentuale față de scrutinul din urmă cu patru ani – cel mai prost rezultat din 1945 și până în prezent, scrie publicația austriacă Der Standard.
Ei vor fi astfel nevoiți să încheie o coaliție de guvernare regională, posibil cu social democrații, care la rândul lor au obținut un scor slab – 20,6%. Ar fi o coaliție a „învinșilor”, scrie cotidianul austriac Die Presse.
Dar candidata conservatorilor la șefia statului, Johanna Mikl-Leitner, a spus că partidul său ar putea încerca și o alianță cu FPÖ.
Deși au venit pe locul doi, adunând 24,2% din voturi, extremiștii de dreapta din Partidul Libertății (FPÖ) sunt considerați adevărații câștigători ai zilei, inclusiv pentru că, spre deosebire de acum patru ani, scorul lor a crescut cu aproape zece puncte procentuale.
În vreme ce liderii ÖVP au sugerat că rezultatul este efectul unui cumul de crize care nu țin neapărat de ei, presa din Austria a subliniat că această „înfrângere istorică” reprezintă o veste proastă pentru guvernarea lui Nehammer.
La nivel federal, ÖVP a încercat să împiedice pierderea votanților de dreapta către FPÖ prin măsuri dure precum blocarea accesului României și Bulgariei în Schengen, scrie publicația Wiener Zeitung. Rezultatele arată că această strategie nu a reușit, observă acest ziar.
Următoarele alegeri generale au loc anul viitor, iar sondajele arată că extremiștii sunt pe val, pe primul loc, în vreme ce conservatorii se chinuie pe locul trei.
Un scrutin crucial
Alegerile din Austria Inferioară au reprezentat de la bun început mai mult decât un simplu scrutin regional.
În primul rând, fiecare a cincea persoană cu drept de vot din Austria locuiește în acest stat. Acest lucru înseamnă că scrutinul de ieri – și rezultatele lui – reprezintă un barometru al stării de spirit din întreaga țară.
În al doilea rând, înainte de alegeri, o analiză electorală a Institutului Sora a explicat că politica federală va juca un rol important în alegerea cetățenilor.
Nu în ultimul rând, relevant pentru ÖVP este faptul că atât cancelarul Nehammer, cât și unii dintre miniștrii săi sunt direct conectați politic cu acest stat.
Un rezultat slab în principalul fief electoral oferă, prin urmare, numai vești proaste conservatorilor. Iar presa austriacă a subliniat acest lucru.
„Alegerile regionale din Austria Inferioară au, cu siguranță, potențialul de a trimite unde de șoc spre guvernul federal”, a avertizat consultantul politic Thomas Hofer, citat de Der Standard.
„Iar după alegeri, cu siguranță (că undele de șoc) sunt deja pe drum”, a adăugat el.
Die Presse a interpretat scrutinul într-o cheie asemănătoare, catalogând rezultatul slab al ÖVP și pe cel excelent al extremiștilor drept un veritabil „cutremur politic”.
Totuși, analiza de moment nu sugerează că Nehammer și-ar putea pierde postul de cancelar, mai ales pentru că în luna aprilie vor avea loc noi alegeri importante în Salzburg.
„Dar, bineînțeles, pierderile din Austria Inferioară sunt grave și vor genera multe discuții în cadrul ÖVP”, a avertizat Hofer.
Strategia Schengen
Conservatorii au încercat să arunce pe alții vina pentru rezultat. Cancelarul federal Karl Nehammer a atribuit înfrângerea unui cumul de crize, care, în general, aduc „vremuri grele pentru cei aflați la guvernare”, scrie Der Standard.
Candidata conservatoare din Austria Inferioară, Johanna Mikl-Leitner, a sugerat la rândul ei că nu consideră că ar exista o vină personală. Din punctul de vedere al conservatorilor, scrie Der Standard, motivele înfrângerii au stat în altă parte – la nivel global, la nivel federal, în opoziție, la nivelul UE.
Înainte de scrutin, analiștii au observat însă că, în vreme ce inflația și criza migrației au jucat un rol important în scăderea ÖVP în sondaje, scorul prost are legătură directă cu problemele conservatorilor – scandaluri de corupție, miniștri slabi – și în general cu alegerea lor strategică greșită.
Într-o analiză de acum două săptămâni, Financial Times cita oficiali apropiați de Nehammer care admiteau că Viena a blocat aderarea României și a Bulgariei la Schengen deoarece se temeau de avântul extremiștilor.
Marcus How, șeful departamentului de cercetare al firmei de consultanță în domeniul riscului politic VE Insight, a explicat atunci pentru Financial Times că ascensiunea extremiștilor a venit pe fondul eșecului popularilor (și al social democraților).
„FPÖ este aproape pe primul loc într-un mod implicit”, a spus el, citând problemele de corupție ale popularilor, lipsa unor miniștri buni în guvern și o mentalitate „de buncăr” în cancelaria Nehammer.
Analistul a observat în același timp că tentativa popularilor de a-și câștiga sprijinul politic prin plagierea strategiei FPÖ este contraproductivă.
„Atunci când atât social-democrații, cât și Partidul Popular copiază FPÖ, propunând soluții populiste pentru probleme complexe, de ce ar alege alegătorii pe cei care copiază și nu pe cei adevărați?”, a spus el.
mrc.inl • 31.01.2023, 10:00
Ce înfrângere e asta, cu 40%, mai ales că partidul de pe locul doi e la jumătate?! La noi orice partid ar fi fericit să câștige alegerile cu 40%.
parpalache • 31.01.2023, 08:47
Nu inseamna absolut nimic pentru România!Singurul partid din Austria care ar fi favorabil primirii României sunt ecologiștii-partid neinsemnat!Mai rau este ca majoritatea absoluta a austriecilor este ostila primirii românilor in Schengen și orice partid care va câștiga alegerile va trebui sa țina cont de așa ceva!(Nu e ca la noi unde politicienii asculta numai de ambasade)!
seaman651 • 30.01.2023, 17:52
Neciocanul n-a facut nimic dupa alegerile anterioare pentru a-si pastra majoritatea si s-a gasit in ultima clipa, cand a gasit paiul extinderii Schengen. Isi merita soarta.