În cadrul unei întâlniri la Viena cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak, Karl Nehammer a spus că Austria și Regatul Unit, care a părăsit Uniunea Europeană în 2020, sunt „parteneri strategici” atunci când vine despre procedurile de azil în „țări terțe sigure”.

Astfel, potrivit acestuia, Austria va face campanie în Uniunea Europeană pentru o nouă politică privind migrația în care procedurile de azil să aibă loc în țări africane, dacă va fi necesar.

„Regatul Unit este un pionier în această cale, care va fi importantă și pentru Uniunea Europeană. Colaborarea cu țările terțe sigure desemnate face parte din soluția pentru a proteja cel mai bine Europa de presiunile migratorii ilegale și pentru a împiedica oamenii să facă călătorii ilegale și periculoase – cum ar fi modelul Rwanda”, a spus Karl Nehammer.

„Ne confruntăm cu bande criminale care cresc în putere de-a lungul continentului european şi dincolo de el”, a precizat Rishi Sunak.

De asemenea, premierul britanic și cancelarul austriac s-au arătat „conștienți de pericolele pe care le reprezintă eforturile pe care le vor depune alți actori în vederea instrumentalizării migranților pentru a destabiliza Europa și au convenit că trebuie să se facă mai mult pentru a ne securiza frontierele și pentru a ne consolida securitatea”.

Partidul conservator al cancelarului austriac Karl Nehammer a adoptat de multă vreme o linie dură în privința migrației și se confruntă cu o provocare puternică din partea Partidului Libertății de extremă-dreapta în alegerile așteptate în această toamnă.

Austria este una dintre cele 15 țări din UE care au cerut săptămâna trecută mai multe acorduri cu țările din care imigranții pleacă sau călătoresc pentru a ajunge în Europa.

Cancelarul austriac Karl Nehammer se opune aderării complete a României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

„Poziția Austriei rămâne clară și neschimbată: sistemul Schengen nu funcționează în prezent, prin urmare nu poate fi extins”, a reiterat Karl Nehammer, după ce a participat la Congresul Partidului Popular Eurpopean, organizat în luna martie, la București.

FOTO: Hepta

Urmărește-ne pe Google News