Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei și-a exprimat speranța că guvernul român nu va permite rescrierea istoriei ținând cont de asistența militară bilaterală de la sfârșitul celui de-al doilea război moldial.
Un purtător de cuvânt al purtătorului de cuvânt al MAE rus, Maria Zakharova, a vorbit despre dorința unor personalități române de a redenumi parcul din Sectorul 2 din Capitală. „Sperăm că va prevala memoria a mii de soldați sovietici care și-au dat viața pentru eliberarea acestei țări de fascins și nu ideea de sacrilegiu. Noi pornim de la ideea că autoritățile din România nu vor permite rescrierea istoriei în contextul interesului reciproc de continuare a cooperării militare memoriale fructuoase”, a spus reprezentanta MAE de la Moscova.
„Credem că merită menționat faptul că autorităţile ruse în colaborare cu oficiali de la Bucureşti au ridicat două obiective comemorative dedicate soldaţilor români, care şi-au pierdut viaţa în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, dar şi în perioada postbelică: primul, în luna octombrie 2015, în localitatea Rossoşka din regiunea Volgograd, iar cel de-al doilea în luna mai, anul curent, în localitatea Novoşahtinsk din regiunea Rostov”, a mai declarat Maria Zakharova.
În timpul Celui de-al doilea Război Mondial, Tolbuhin a comandat trupele din sud și apoi cele de pe al Treilea Front. Comandantul a participat la bătălia de la Stalingrad, a eliberat România, Bulgaria, Iugoslavia, Ungaria și Austria. Tolbuhin a primit post-mortum titlul de erou al Uniunii Sovietice. În 1960 a fost ridicat un monument în onoarea șerifului de la Moscova.
Citește și: Adolescentul-terorist de la Barcelona are doar 17 ani. Psihologia teroriştilor adolescenţi sau abia ieşiţi din adolescenţă