UPDATE ora 18.20: CCR a respins contestaţia Dianei Şoşoacă la decizia BEC prin care i s-a invalidat a doua candidatură depusă pentru președinție

***

Știrea inițială: Redactarea motivării în cazul Dianei Șoșoacă a provocat dezbateri suplimentare între judecătorii CCR pe formularea și argumentele pe care să le includă în documentul final, care urmează să plece la Monitorul Oficial cu semnătura președintelui Curții, Marian Enache.

„Doar judecătorii care au votat pentru hotărâre semnează motivarea. Dar, pentru că decizia este luată de cei 5, adică de majoritate, decizia va rămâne valabilă, indiferent de opinia individuală a unui judecător. Nu există «validarea» motivării unei hotărâri deja votate. Prin urmare, pentru că reprezentanta PNL nu a votat de la bun început, nu are motive să semneze hotărârea, dar va face opinie separată în care își va argumenta poziția”, au precizat sursele citate pentru Libertatea.

Judecătoarea CCR, Laura-Iuliana Scântei, desemnată de PNL unul dintre cei 9 judecători. Foto: Hepta

Cine sunt judecătorii care au votat împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la președinție

CCR a anulat sâmbătă, 5 octombrie, decizia Biroului Electoral Central și a respins candidatura la președinție a Dianei Șoșoacă cu 5 voturi contra 2. Doi judecători au lipsit.

Cei cinci judecători CCR care au votat împotriva europarlamentarei Șoșoacă au fost președintele CCR Marian Enache (propus de PSD), Cristian Deliorga (propus de PSD), Bogdan Licu (propus de PSD), Gheorghe Stan (propus de PSD) și Attila Varga (propus de UDMR). Laura Scântei (propusă de PNL) și Mihaela Ciochină (propusă de Administrația Prezidențială) au votat pentru ca Șoșoacă să poată candida.

Două judecătoare au lipsit, este vorba despre Simina Tănăsescu și Livia Stanciu.

Candidatura Dianei Șoșoacă la prezidențiale, respinsă și de BEC

Președinta SOS România și-a depus din nou candidatura duminică, 6 octombrie, dar Biroul Electoral Central a respins-o ca fiind inadmisibilă.

Ministrul PNL al Justiției, Alina Gorghiu, a spus la Prima News: „Dacă se confirmă ceea ce în spațiul public a apărut, anume că un candidat a fost invalidat cu motivarea că au colectat un așa zis dosar de presă, declarații ale acelui om – indiferent cât de controversat e și anti Putin, NATO, UE, atunci e o mare bizarerire această soluție”.

Marcel Ciolacu a amenințat cu „reformarea CCR”

Și premierul PSD Marcel Ciolacu a afirmat pe Facebook că „CCR trebuie să prezinte rapid motivarea care a stat la baza acestei hotărâri” și să aibă „argumente legale și constituționale puternice”.

„Altfel, vorbim de o vulnerabilitate a sistemului democratic din România care va impune o discuție serioasă în societate cu privire la necesitatea unei ample reforme a Curții Constituționale”, a adăugat Ciolacu în postarea de duminică, 6 octombrie.

Ședința Curții Constituționale în care este așteptată redactarea motivării deciziei de sâmbătă, dar și contestatia Dianei Șoșoacă la decizia BEC, va începe astăzi, 7 octombrie, la ora 16.00.

Urmărește-ne pe Google News