“Noi am ales calea în care să raportăm tot ce a însemnat coronavirus, nimeni nu a spus că acest coronavirus a fost cauza decesului. Ar fi putut acutiza o boală cronică și așa s-a ajuns la deces. Am ales transparența, să raportăm toate cazurile”, a declarat Nelu Tătaru, la Realitatea TV.
Astfel a explicat motivul pentru care zilnic sunt comunicate liste cu persoane decedate care în proporție de 75% au și alte comorbidități, adică afecțiuni cronice grave, iar unii chiar maladii în stare terminală.
“Virusul determină forme grave la persoane cu apărare slabă, deși am văzut și la cei tineri reacții inflamatorii violente, corpul a reacționat violent la virus și așa a ajuns cu simptome severe”, a precizat ministrul sănătății.
Raportarea “transparentă” pe care o invocă ministrul sănătății nu a fost abordată și de Germania, a spus el. “Germania nu a raportat cazurile cu patologii cronice sau comorbidități ca și infecție cu coronavirus. Au fost abordări și abordări”.
Din 500 de coronavirusuri cunoscute, 4 pot fi transmise la om, a mai spus Nelu Tătaru, precizând că medicii se află într-un continuu proces de învățare și adaptare, pentru că la început au văzut că noul coronavirus atacă doar sistemul respirator, iar apoi au constatat efectele acestuia și la alte organe, precum inima și creierul, ducând spre “o insuficiență multiorgan”.
COVID 19 poate lăsa sechele care să se transforme în boli cronice, a mai spus ministrul.
“Modificările în corp se petrec chiar și la cei asimptomatici sau la cei cu forme ușoare. Nu există manifestare cât de mică să nu lase urme, pot fi și urme care devin permanente și apoi se transformă în boli cronice”, a explicat Nelu Tătaru.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro