Peste 83.000 de români au fost confirmați pozitiv cu COVID-19 de la începutul crizei, dintre care 36.677 s-au și vindecat. Dintre aceștia, peste 5.100 sunt copii de până la 19 ani, a anunțat ministrul sănătății.
În această perioadă, prima perioadă pandemică, din cei peste 83.000 de pacienţi sau români infectaţi, 5.105 sunt copii până la 19 ani. Dintre aceştia, 1.978 sunt până la vârsta de 9 ani, iar 3.127 au între 10 și 19 ani.
Nelu Tătaru:
Asta înseamnă că 6,13% dintre cazurile confirmate până acum au fost înregistrate la copii sub 19 ani.
Ministrul Sănătăţii a mai spus, la Digi24, că în 7 septembrie va fi încheiată evaluarea epidemiologică și transmisă autorităţilor locale, direcțiilor de sănătate publică şi inspectoratelor şcolare judeţene, care vor putea decide, în funcţie de evoluţia epidemiologică, scenariul pe care îl vor aplica la fiecare unitate de învăţământ.
Ludovic Orban: „Riscul de îmbolnăvire pentru elevi e mai mic la școală”
La rândul său, premierul Ludovic Orban a afirmat că a discutat cu mai mulți specialiști privind riscul de îmbolnăvire al copiilor la școală.
„Din punctul meu de vedere, este mai mic la şcoală, cea mai mare parte a timpului, cu excepţia pauzelor, decât atunci când este lăsat liber, mai ales când vorbim de adolescenţi, care interacţionează fără niciun fel de regulă şi de supraveghere”, a spus Orban.
Avertismentul specialiștilor cu privire la redeschiderea școlilor
În urmă cu câteva zile, managerul spitalului ”Victor Babeș” din București, Emilian Imbri, a atras atențai că redeschiderea școlilor poate duce la o creștere a cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus în rândul părinților, dar și al bunicilor, care sunt în categoriile de vârstă considerate cu risc ridicat.
Încărcătura virală este mai mare la copii decât la adulți. Cei care au virusul au o simptomatologie foarte ușoară, aproape că nici nu-și dau seama că sunt infectați. Își transmit unul altuia, destul de greu, dar merg acasă. Sunt aduși la școală de bunici sau de părinți, merg acasă la părinți și la bunici și pot transmite.
Managerul spitalului ”Victor Babeș” din București:
Un alt avertisment a venit şi de la Universitatea Babeș-Bolyai. Răzvan Cherecheș, directorul departamentului de sănătate publică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, atrage atenția că purtarea măștilor și păstrarea distanței între elevi vor fi greu de respectat în pauze, dar și că trebuie să ne așteptăm ca din toamnă să fie focare în școli.
Mi-e teamă că guvernul va da vina pe școli pentru toate situațiile pe care nu le va gestiona, iar școlile vor da vina pe părinți, pentru că ei și-au dus copiii la școală semnând o declarație pe propria răspundere.
Răzvan Cherecheș:
Cum va începe şcoala pe 14 septembrie
Potrivit proiectului publicat de ministerul sănătății, unitățile de învățământ vor așeza băncile astfel încât să fie păstrată distanța de cel puțin un metru între elevi, mai puțin acolo unde spațiul nu permite. În acest caz se vor monta separatoare.
Normele mai prevăd că purtarea măștii este obligatorie atât în cazul elevilor, inclusiv al celor din clasa zero, cât și al profesorilor și personalului auxiliar
În plus, școlile trebuie să asigure în permanență săpun, prosoape de hârtie și dezinfectant, iar sălile de clasă vor fi dezinfectate zilnic și aerisite frecvent.
Cele trei scenarii pentru noul an școlar
Direcţiile de Sănătate Publică trebuie să informeze, până în 7 septembrie, Inspectoratele Şcolare privind situaţia epidemiologică, acestea urmând să propună scenariul de începere a şcolii.
Comitetele pentru situaţii de urgenţă vor emite, până în 10 septembrie, hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ.
În funcție de situația epidemiologică generală, de particularitățile regionale și de infrastructura și resursele umane ale fiecărei unități de învățământ în parte, autoritățile implicate în gestionarea prevenirii îmbolnăvirilor vor pune în aplicare următoarele scenarii.
- Scenariul 1: Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
- Scenariul 2: Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
- Scenariul 3: Participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități / lecții online.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro