UPDATE ora 12.10: Direcția Națională Anticorupție Iași l-a plasat pe Nelu Tătaru sub control judiciar pentru 60 de zile, iar fostul ministru al Sănătății nu mai are voie să își exercite meseria de medic pe durata acestei măsuri. Anchetatorii nu au decis măsuri privative de libertate, iar verdictul a venit după aproximativ trei ore de audieri.
Avocata fostului ministru, Sandra Grădinaru, a declarat că va ataca decizia DNA. „Vom ataca măsura impusă de procurori, în condiţiile în care au fost sute de oameni la Huşi care susţin că nu au dat niciodată niciun leu doctorului Tătaru. Se continuă în construirea acestui dosar. Nu a existat niciun flagrant şi acum urmează să se mai facă audieri şi să se vadă dacă unii suspecţi recunosc sau nu recunosc, dacă au fost identificaţi sau nu”, a spus avocata, potrivit news.ro.
„Pe înregistrări nu apare nicăieri, vă asigur, doctorul Tătaru cu mâna pe măcar un leu. Aţi văzut cu toţii la percheziţii nu s-a găsit măcar un leu în cabinetul doctorului Tătaru”, a adăugat apărătoarea.
Știrea inițială: Fostul ministru PNL al Sănătății, Nelu Tătaru, a venit luni dimineață, 4 noiembrie, la sediul DNA Iași, pentru o nouă rundă de audieri în dosarul în care a fost acuzat de luare de mită, a relatat Agerpres.
„Nu am emoţii, ştiu că am adevărul de partea mea şi merg cu inima deschisă”, a declarat Nelu Tătaru, înainte să intre în sediul DNA. El a fost însoțit de avocați.
Direcția Națională Anticorupție a anunțat pe 10 octombrie că fostul ministru PNL al Sănătății este urmărit penal pentru luare de mită și are calitatea de suspect, iar la propunerea președintelui PNL, Nicolae Ciucă, Tătaru a fost imediat demis de la conducerea PNL Vaslui, lucru care nu s-a întâmplat în cazurile liberalilor Mihai Chirica și Costel Alexe.
Anchetatorii susțin că au probe că, în perioada 3 aprilie 2024 – 12 iulie 2024, medicul Nelu Tătaru, angajat al Spitalului Municipal Dimitrie Castroian din Huși, a primit mită de 57 de ori, constând în „sume de bani cuprinse, în general, între 100 și 500 de lei, precum și bunuri alimentare, de la 45 de persoane (pacienți/aparținători)”.
Mita i-a fost dată pentru intervenții chirurgicale, consultații și eliberarea de rețete, susțin procurorii, dar Tătaru s-a declarat nevinovat și a precizat că nu a condiţionat niciodată actul medical: „Nu am primit niciun ban. Nu am atins niciun ban. Au fost nişte provocări, dar nu i-am luat”.
Pe 14 octombrie, Camera Deputaților i-a ridicat imunitatea deputatului PNL, pentru ca DNA să facă percheziţii informatice şi domiciliare.
Pe 17 octombrie, după ore întregi de percheziții, procurorii DNA Iași au găsit o găină în biroul lui Nelu Tătaru de la spital.