”Ce am putut învăța din această pandemie e că dacă aveam un sistem medical, el s-a dezgolit, arătând toate incapacitățile. Avem un management care, evaluat la fața locului de mine, personal, lasă de dorit, avem niște direcții de sănătate publică care trebuie readaptate condițiilor din ziua de astăzi”, a declarat Nelu Tătaru, vineri, la Forumul Mării Negre, transmis live de Calea Europeană.
Ministrul Sănătății crede, totuși, că prima fază a epidemiei de coronavirus a fost gestionată corect de autorități.
”O primă fază, spun eu, gestionată corect și normal, bazată pe decizii medicale, pe decizii epidemiologice și adaptând numărul de cazuri la numărul de paturi, pe care l-am adus de la zi la zi spre a asigura necesarul celor care se adresau sistemului medical românesc”.
Nelu Tătaru a vorbit și despre banii care au fost direcționați spre domeniul sănătății în această perioadă.
”Guvernul României a alocat de la bugetul de stat peste 1,1 miliarde de lei, am schițat 350 milioane de lei cheltuieli pentru medicamente, materiale sanitare, consumabile, kituri pentru monitorizare, soluții perfuzabile îngrijirii pacienților critici; 276,5 milioane de lei pentru decontarea testelor RT-PCR în cadrul programului Național; 248 milioane sunt cheltuieli decontate pentru carantină și izolare, 230 milioane de lei pentru achiziția măștilor pentru persoane defavorizate”, a declarat Tătaru.
Ministrul Sănătății a vorbit și despre împrumutul de la Banca Mondială acordat României.
”La aceste cheltuieli se adaugă 30 de milioane de euro, în cadrul unui împrumut cu Banca Mondială, pentru achiziția de 400 de ventilatoare, 400 de monitoare, 400 de kituri, injectomate, 400 de paturi speciale pentru Terapie Intensivă. 58 de milioane de euro au fost stimulente pentru personalul medical aflat direct în lupta cu Covid-19”, a mai subliniat Tătaru.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro