„Am văzut şi noi studiul din SUA. Sunt 125 de cazuri şi doar două decese. Urmărim să fie acreditat în Statele Unite, apoi să intre în comunitatea europeană şi îl putem prelua şi noi”, a declarat ministrul Sănătății.

El a punctat că răspunsul pacienților la Remdesivir este unul pozitiv, „care promite ca și tratament electiv pentru coronavirus”.

În măsura în care receptul este omologat, îl putem aduce în Comunitatea Europeană, va fi omologat şi la noi, şi apoi şi în România.

Nelu Tătaru, ministrul sănătăţii:

În ceea ce priveşte tratamentul cu plasmă, ministrul sănătăţii a menţionat că “este încă la nivel de studiu”.

“Avem centre la Timişoara, Iaşi şi Bucureşti (…) Azi am făcut acel protocol de prelevare a plasmei. Rămâne ca şi în comisiile de ATI, Boli Infecţioase, Hematologie să se elaboreze şi un proiect, un protocol de studiu pe care să-l putem pune în practică, să folosim această plasmă hiperimună la pacienţii critici. Pacienţii critici sunt cei care au cea mai mare nevoie şi în acest moment pot reacţiona la acea plasmă hiperimună având anticorpii”, a evidenţiat ministrul sănătăţii.

Medicul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a declarat că medicamentul Remdesivir este un antiviral care a fost dezvoltat iniţial pentru infecţia cu virusul Ebola. “El nu prea s-a dovedit eficace în infecţia cu virusul Ebola, însă se pare că e foarte eficace în infecţia cu noul coronavirus”, a punctat Rafila la Antena 3, conform Adevarul.

Studiul de fază III, care întruneşte 4.000 de pacienţi din toată lumea, 2.400 din ei cu forme grave, a avut un prim răspuns. Primul site care a terminat studiul clinic a fost Spitalul din Chicago, unde sunt trataţi astfel de pacienţi. A inclus 125 de pacienţi, dintre care 113 cu forme grave, cu două excepţii: au fost două decese. În rest, toţi pacienţii s-au vindecat într-un interval nu mai lung de o săptămână.

Alexandru Rafila:

Medicul spune că acesta este primul medicament care ar putea să fie aprobat ca tratament al cauzei, al infecţiei. Rafila precizează că “celelalte medicamente pe care le folosim în momentul de faţă sunt mai degrabă implicate în reducerea efectelor infecţiei, cum este Hidroxiclorochina”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News