Întrebat dacă, în aceste condiţii, se impune introducerea unor noi restricţii după data de 15 iulie, Nelu Tătaru a răspuns: „Să nu vorbim de restricţii, dar să nu ne gândim nici la relaxări”.
Ministrul a arătat că a pledat în faţa senatorilor jurişti pentru adoptarea proiectului carantinării şi izolării.
„Nu este un moment politic, este unul medical, în care trebuie să gestionăm viaţa românilor şi a personalului medical”, a afirmat el, arătând că în acest moment autorităților le lipsesc nişte pârghii legate de carantină, izolare şi detaşarea personalului medical.
Tătaru a afirmat că „în acest moment sunt focare multiple, în spitale, tocmai pe o relaxare a populaţiei şi pentru că unii pacienţi nu au fost evaluaţi anterior”.
Ministrul s-a referit şi la problemele ridicate de PSD în proiectul de lege şi la faptul că social-democraţii doresc ca internarea să se facă printr-un act al unui judecător.
„Orice pacient care este internat, printr-un act administrativ sau nu, poate beneficia de a sancţiona această decizie şi a contesta măsura internării, la judecătorie, după cum şi medicul are dreptul la a-şi proteja profesia şi un potenţial malpraxis”, a declarat el.
Despre izolarea la domiciliu a persoanelor simptomatice, ministrul a spus că vede posibil acest lucru după trei zile.
„Văd o externare a unui asimptomatic, după o evaluare de trei zile, după rezultatul unor investigaţii suplimentare, radiologice (…) Trei zile, pentru un asimptomatic, este o recomandare, ca să fie externat, cu asumarea pacientului de a respecta izolarea la domiciliu şi cu supravegherea prin DSU şi medicul de familie”, a mai spus Tătaru.
Peste 33.500 de persoane infectate cu coronavirus și 1.931 de decese este bilanțul la care a ajuns România din 26 februarie, când a fost confirmat primul caz de COVID-19.
Marți, autoritățile au anunțat 637 de cazuri noi de coronavirus și alte 30 de decese. Vârful epidemiei a fost în 11 iulie, care au fost 698 de cazuri noi de COVID-19.