Nelu Tătaru a spus, în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX, că a început reformarea din temelii a Ministerului Sănătății și până acum a constatat că doar 10-20% din angajați își fac treaba.

Verificările începute în ministerul pe care îl conduce de două luni și pe care dorește să-l eficientizeze au produs deja, spune ministrul sănătății, “tresăriri”, după ce a schimbat organigrama, a comasat unele direcții și a modificat atribuții.

Ne încurcă toată inerția din sistem, anumite direcții, anumiți oameni care s-au împământenit acolo. Eu am început, și n-o să mă opresc, să răscolesc niște lucruri. Deja s-a tresărit. Voi continua.

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru:

Ministrul spune că atunci “când va veni organigrama, se va vedea și ce oameni vin, și ce oameni pleacă”.

“Să auzi tot timpul nu se poate…”

Până la decizia finală, ministrul sănătății spune că a tras deja o primă concluzie: majoritatea angajaților din minister sunt ineficienți.

Ca evaluare la Ministerul Sănătății, 10-20% dacă trag în direcție bună. Doar atât.

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru:

Ministrul a găsit și explicația: “Sunt direcții care se consideră de sine stătătoare, nu în interiorul Ministerului Sănătății. În două luni ca ministru și înainte o lună și jumătate ca secretar de stat, am văzut tot felul de sesizări în care se așteptau documente simple – de exemplu, diploma unui medic specialist – de șase luni”.

Mai grav este, spune ministrul sănătății, că și atunci când vrei să faci o achiziție sau să dai un ordin, răspunsul este “nu se poate”.

Cum se poate lega ceva când auzi tot timpul «nu se poate!». Să rămână așa lucrurile, e o mare problemă.

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru:

Nelu Tătaru s-a plâns și de birocrația din Ministerul Sănătății, unde “pentru niște avize, umblă o hârtie prin Ministerul Sănătății vreo două, trei săptămâni sau uneori sunt uitate”.

Nu poți coordona, când ești managementul de forță, cum e Ministerul Sănătății, dacă nu ai coerență în activitatea ta, iar structurile tale «muncesc», să spunem că muncesc, separat, nu spre rezolvarea unei idei care pleacă de sus și ar trebui să se întoarcă un rezultat tot sus. Nu poți merge înainte așa.

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru:

80% din managerii de spitale sunt
ineficienți

Nelu Tătaru a mai vorbit și despre problemele din spitale și Direcțiile de Sănătate Publică județene.

“Gândiți-vă la niște DSP-uri deprofesionalizate, fără atribuții în acest moment. Dai un aviz pentru un cabinet medical și o sală de fitness, faci o inspecție sanitară contestată de multe ori, fără greutate. Nu mai poți gestiona ce se întâmplă într-o unitate medicală, ea ținând oarecum de o autoritate locală, de un consiliu de administrație uneori cu neprofesioniști, puși după anumite criterii”, a spus Nelu Tătaru.

Despre managerii de spitale, ministrul a spus că acolo unde aceștia erau nepotriviți pentru aceste posturi, s-a văzut și mai grav în pandemie.

15-20% din managementul spitalelor corespund, și s-a văzut în această perioadă de pandemie. Unde nu am avut DSP-uri, am pierdut din mână anchetele epidemiologice și atunci au apărut focarele mari.

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru:

Fiecare angajat al Ministerului Sănătății este evaluat, a mai spus Nelu Tătaru, sugerând că nu ține seama de cine i-a numit și menținut în funcție.

Urmărește-ne pe Google News