Potrivit ministrului sănătății, testarea va începe după 1 iunie și este realizată în colaborare cu Institutul Național pentru Sănătate Publică și Centrul Național pentru Controlul Bolilor Transmisibile.
“O să o facem cam la trei luni de la debutul pandemiei, pentru a evalua atât starea imunizării populației, cât și cea a evoluției ulterioare. Va începe după 1 iunie. Noi trebuie să vedem când s-ar termină pandemia sau prima etapă a ei. Fiindcă, deocamdată, nu coborâm”, a declarat Nelu Tătaru pentru Europa FM.
În România au fost raportate, duminică, 231 de cazuri noi de coronavirus. Ministrul spune, referitor la această cifră care este mai mică decât în ultimele zile, că trebuie ținut cont de faptul că „ieri a fost sâmbătă și testările sunt mai puține”.
Vor fi testați voluntari din anumite focare
Tătaru a mai spus, referitor la testarea națională care va începe după 1 iunie, că numărul de persoane testate va fi stabilit în funcție de numărul de cazuri existente în acel moment și că se va ține cont și de zonele cu focare.
„Facem evaluarea în funcție de numărul de cazuri din acel moment. Bugetul depinde și de testele care ar putea fi serologice sau și moleculare. În funcție și de zone. Unele cu focar mare, altele cu focar mic. O să testăm voluntarii, dar pe care îi căutăm în anumite focare”, a spus Tăraru la Europa FM.
Testele serologice au relevanţă în special post-epidemic, pentru evaluarea seroprevalenţei infecţiei în populaţia generală şi a infecţiilor asimptomatice, ca şi pentru evaluarea persistenţei imunităţii postinfecţie naturală. Testele moleculare sunt însă singurele care pot pune un diagnostic de precizie în ceea ce priveşte infectarea cu virusul SARS Cov-2, scrie Mediafax.
Rafila: „Probabil vor fi zeci de mii de teste”
Președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la OMS a declarat, la Digi 24, că „în cursul lunii iunie, probabil se vor strânge serurile de la cei care vor participa la acest studiu şi în a doua parte a lunii iunie- luna iulie, vor fi făcute testele”.
„Probabil vor fi zeci de mii de teste la nivel naţional şi, ceea ce este important, ca să fim siguri că e un studiu care are valoare pentru sănătatea publică şi valoarea ştiinţifică, vor fi utilizate testele cele mai bune existente în acel moment, care să poată să ne dea răspunsuri la întrebările pe care le avem, ce procent din populaţie a trecut prin boală, să ştim această situaţie la nivel regional, la nivel local şi să putem să apreciem eventualele evoluţii ale bolii în funcţie de localitate şi să putem să facem şi un studiu comparativ, de exemplu, cu ceea ce se va înregistra la anul, aceste studii nu se fac de obicei o singură dată, se fac periodic încât să vezi trendul imunizării populaţiei”, a explicat Alexandru Rafila la Digi 24.
Acesta a mai precizat că testarea va fi realizată după ce va descrește numărul de cazuri de COVID-19.
Numărul cazurilor de coronavirus în România a ajuns, duminică, la 15.362.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro