Fiecare cuvant sau gest poate avea consecinte grave: chiar dupa o admonestare in zeflemea, oamenii se pot adresa justitiei. Recastigarea demnitatii, considerata de fiecare calcata in picioare, a devenit un fel de sport national, sustine cotidianul ungar “Nepszabadsag”, aducand drept argument date care dovedesc ca anul trecut aproximativ 165 de mii de cazuri de jigniri au ajuns in fata instantelor.
Scandalurile se starnesc din te miri ce. De pilda, din cauza traficului foarte aglomerat, graba oamenilor, stresul. Iata un caz real: pe o straduta ingusta din Hamburg, unde nu incap doua masini alaturate, intr-o masina, o tanara isi ia ramas bun indelung de la cineva. In acelasi timp, un tanar care venea din sens invers si-a pierdut rabdarea, intai a inceput sa semnalizeze cu farurile, apoi sa claxoneze, la care duduia din masina cealalta a aruncat catre el niste vorbe deloc feminine. Apoi nici barbatul nu s-a lasat mai prejos si foarte curand isi aruncau reciproc injurii grele. Disputa s-a incheiat cu denunturi din ambele parti.
“Oamenii se inteleg din ce in ce mai rau unii cu altii. In loc sa se impace, fiecare se grabeste sa-l dea primul in judecata pe celalalt”, se plange procurorul general din Frankfurt, Dieter Kellermann. In Germania este bine sa se evite aratarea degetului mijlociu ridicat sau atingerea tamplei cu degetul aratator pentru a nu risca sa te trezesti la tribunal.