Decizia președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a refuza vizita omologului său german Frank-Walter Steinmeier la Kiev a provocat consternare în rândul politicienilor de la Berlin și avertismente că mișcarea ar putea avea efecte nedorite.
Steinmeier, văzut ca un exponent al liniei moderate a Berlinului față de Moscova înainte de invazia din Ucraina, plănuia să viziteze Kievul miercuri, împreună cu președinții Poloniei și ai celor trei state baltice, dar președintele german a trebuit să își anuleze călătoria – care nu fusese făcută publică în prealabil din motive de securitate – după ce Kievul a indicat că nu este binevenit.
Decizia Kievului a fost o lovitură pentru Steinmeier – un fost ministru de externe asociat cu politica anterioară a Berlinului față de Rusia -, dar și pentru Germania în general. În calitate de președinte federal, Steinmeier este reprezentantul de cel mai înalt rang al statului german.
Faptul că Zelenski și-a comunicat decizia cu doar câteva ore înainte de călătoria lui Steinmeier, după zile de coordonare între Berlin și Kiev, și că oficialii ucraineni au scurs informația în tabloidul german Bild a făcut ca insulta să fie și mai evidentă.
„Nervii sunt la pământ peste tot”
Într-o declarație oficială, un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin a exprimat o poziție reținută, afirmând că Steinmeier „a avut și are o abordare foarte clară și fără echivoc de partea Ucrainei” și a subliniat că acesta a făcut, de asemenea, un apel direct la președintele rus Vladimir Putin pentru respectarea suveranității Ucrainei.
Alte voci au fost însă mai critice. „În vreme ce înțeleg amenințarea existențială pe care o reprezintă invazia rusă, mă aștept ca reprezentanții Ucrainei să respecte un nivel minim de maniere diplomatice și să nu intervină în mod nejustificat în politica internă a țării noastre”, a declarat Rolf Mützenich, liderul grupului parlamentar al social-democraților, partidul lui Steinmeier și al cancelarului Olaf Scholz.
Michael Roth, președintele Comisiei pentru afaceri externe a Bundestagului, a declarat și el pentru Politico că este „dezamăgit” de decizia lui Zelenski.
„El (Steinmeier) ar fi călătorit în calitate de cel mai înalt reprezentant al țării noastre cu un semnal clar: Suntem alături de Ucraina – în cuvinte și fapte. Este păcat”, a declarat Roth, la rândul său un social-democrat.
Roth a vizitat marți vestul Ucrainei împreună cu alți doi parlamentari importanți din coaliția de guvernare din Germania – Marie-Agnes Strack-Zimmermann de la Partidul Liber-Democrat (FDP), președinta comisiei de apărare din Bundestag, și Anton Hofreiter de la Verzi, președintele comisiei pentru afaceri europene.
Cei trei s-au întâlnit cu parlamentarii ucraineni, iar Roth a subliniat că un astfel de dialog este valoros. „Am fost primiți cu brațele deschise în Ucraina. În cadrul discuțiilor noastre am reușit să clarificăm și să lămurim multe lucruri”, a declarat el.
Strack-Zimmermann a declarat pentru postul de televiziune ZDF că decizia lui Zelenski nu a fost „prietenoasă”, dar și-a exprimat și o oarecare înțelegere: „Nervii sunt la pământ peste tot”, a spus ea, adăugând că acest caz ar trebui să fie tratat cel mai bine „în spatele scenei” și nu în public.
Olexei Arestovici, un consilier al președintelui ucrainean, a declarat pentru postul de televiziune ARD că Zelenski dorea ca și cancelarul Scholz, și nu Steinmeier, să vină la Kiev și să anunțe furnizarea de mai multe arme.
„Președintele nostru îl așteaptă pe cancelar, pentru ca acesta să poată lua imediat decizii practice, inclusiv livrarea de arme”, a declarat Arestovici.
Berlinul ezită să ofere armament greu Kievului
Deși Steinmeier este șef de stat, rolul său este mai degrabă simbolic. Puterea executivă îi aparține lui Scholz, în calitate de cancelar. Acesta a amânat luarea unei decizii privind furnizarea de tancuri și arme grele Ucrainei, în ciuda presiunilor exercitate de partenerii de coaliție.
Wolfgang Kubicki, deputat FDP, a avertizat că, dacă scopul lui Zelenski a fost într-adevăr să-l împingă pe Scholz să viziteze Kievul și să anunțe un nou sprijin militar, acțiunile liderului ucrainean ar fi mai degrabă contraproductive.
„Nu mi-l pot imagina pe cancelarul unui guvern susținut de FDP călătorind într-o țară care declară că șeful statului este o persoană indezirabilă”, a declarat Kubicki pentru agenția de presă germană DPA.
Jacques Schuster, comentatorul șef al cotidianului german Welt, a susținut și el că „Zelenski nu ar trebui să depășească măsura”, menționând că Germania a fost „cel mai mare donator (financiar) al Kievului de la invazia (inițială) a Rusiei în Ucraina”.
Mișcarea lui Zelenski de marți a avut loc în aceeași zi în care cabinetul de securitate al Germaniei s-a reunit pentru a discuta despre potențialele livrări de tancuri către Ucraina. Nu a existat niciun semn imediat de schimbare a poziției.
Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că „atitudinea noastră este neschimbată: am furnizat arme, continuăm să furnizăm, dar nu vorbim despre calități, cantități sau date”.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia