Dragnea rămâne șeful PSD, după opt ore în care cei trei puciști, Gabriela Firea, Paul Stănescu și Adrian Țuțuianu, dar și Nicolae Bădălău și Marian Neacșu, cei mai apropiați colaboratori ai săi, nu au avut curajul să îi ceară categoric, în ședință, demisia.

După ședință, trei oameni au anunțat trei scoruri diferite. Mai întâi, Gabriela Firea a ieșit și a spus că 39 de oameni l-au susținut pe liderul PSD, iar 10 i-au cerut să facă un pas înapoi. Ulterior, Codrin Ștefănescu a aruncat o altă variantă: 53 de voturi pro-Dragnea și 8 contra. Ultimul care a ieșit a fost chiar liderul PSD, Liviu Dragnea, care a spus, în conferința de presă, că din cei 64 de membri ai Comitetului Executiv Național al PSD, 55 l-au susținut, 8 au votat împotriva sa și o persoană s-a abținut.

Nu mai contează. Dragnea a câștigat războiul, pe termen scurt. Dar ura rămâne.

„Nu putem să o ținem la nesfârșit cu discuții interne în partid”, a spus Dragnea, la final, vizibil obosit.

Întrebat cum a ieșit partidul din această încercare, Dragnea a răspuns: „Eu am ieșit mai gras”, referindu-se, probabil, la covrigii mâncați în timpul dezbaterilor interminabile din spatele ușilor.

Partidul merge mai departe, se mobilizează pentru referendumul pentru familie, iar după, va face remaniere. „Nu mai vreau să fiu purtătorul de cuvânt al miniștrilor!”, le-a transmis Dragnea celor vizați de remaniere.

Marian Oprișan este dat deja ca variantă de ministru de Interne, după ce Paul Stănescu, semnatarul scrisorii anti-Dragnea, își va pierde susținerea partidului. Liderul din Vrancea a jucat strategic în această criză, poziționându-se de partea câștigătorului.

Gabriela Firea a scăpat de excludere, după ce colegul ei de la sectorul 5, Daniel Florea, a cerut să plece din partid. Iar Robert Negoiță, susținătorul lui Firea, spune că discuția internă a făcut bine partidului și că „nu a văzut niciun fel de conflict”.

Filmul zilei: Puciștii nu au avut curajul să îi ceară lui Dragnea demisia

Potrivit contestatarilor liderului PSD, ziua de vineri, 21 septembrie, trebuia să rămână în istorie, la fel ca debarcarea lui Ion Iliescu, Mircea Geoană sau Adrian Năstase, ca ziua în care Partidul Social Democrat scăpa de „tirania” președintelui PSD, orbit de „putere”.

Calculele făcute de puciști s-au făcut praf în fața puterii de negociere a lui Dragnea. Timp de două zile, de la apariția oficială a scrisorii în care se cerea demisia lui Dragnea, liderul partidului a început discuțiile cu toți liderii de filiale, la biroul său de la Parlament. Tactica de a vorbi separat cu fiecare lider de organizație l-a făcut celebru pe Liviu Dragnea și s-a dovedit câștigătoare, până acum.

Ședința partidului, care se aștepta a fi incendiară, a fost, în mod paradoxal, liniștită. În primele șase ore nu s-a pomenit nimic despre vreo demisie, deși s-au atins toate aspectele din scrisoarea deschisă: de la lipsa de comunicare din partid, la deciziile luate doar de câteva persoane, la scăderea dramatică în sondaje, la maximum 30% și la nevoia unei legi a amnistiei și grațierii, dar nu prin Ordonanță de Urgență ci prin Parlament, ca lege.

Dacă la început, taberele amenințau reciproc că vor cere demisii și excluderi, cele două cuvinte nu s-au auzit ore bune în discursurile nemulțumiților.

Interesant este mesajul premierului Viorica Dăncilă, care arată poziționarea acesteia în scandalul intern.

Aripa Dragnea ar fi dorit ca mesajul acesteia să fie unul tranșant, de partea liderului PSD, și să se ajungă chiar la amenințarea cu punerea mandatului de premier pe masă. Cu toate acestea, Viorica Dăncilă le-a transmis social-democraților că nu vrea să demisioneze din funcția de premier, că merge în continuare cu echipa care a susținut-o în partid, fără să facă referire în mod clar la Liviu Dragnea.

De asemenea, ea a cerut partidului să facă tot posibilul pentru păstrarea majorității parlamentare, pentru ca activitatea Guvernului să nu aibă de suferit.

Și Liviu Dragnea a vorbit în cadrul ședinței, el afirmând că nu își dorește ca partidul să se rupă, în acest moment de cumpănă. Și că ar fi preferat ca toate nemulțumirile să fie spuse în interiorul partidului, și nu în media.


CITEȘTE ȘI:

Cum a încercat procuroarea care a scăpat-o pe Udrea să câştige un proces intentat jurnaliştilor de investigaţie GSP-Libertatea. A prezentat la proces articole atribuite acestora, scrise în realitate de alţi ziarişti

Urmărește-ne pe Google News