În 12 ianuarie, statul Haiti a fost lovit de un cutremur cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter. A fost cel mai puternic seism care a lovit cea mai săracă ţară din zona Americii Centrale în ultimii 200 de ani. Acest cataclism a fost urmat de alte cutremure puternice în Asia şi, în special, de unul de 8,8 grade Richter în Chile. Presa a anunţat zeci de mii de morţi şi răniţi şi pagube materiale imense ca urmare a acestor cataclisme izbucnite brusc în ianuarie şi februarie 2010. Săptămâna trecută, o ştire senzaţională a redeschis perspectiva asupra cutremurelor fără precedent din 2010.

Politologul austriac Claudia von Werlhof a afirmat că în cadrul proiectului HAARP (un amplasament de cercetare american, situat la nord-est de Gakona, în Alaska) sunt create maşini care pot provoca mari cutremure artificiale.

“Aceste utilaje sunt folosite pentru a descoperi rezerve de petrol, existente, de exemplu, în arealul dintre Haiti şi Cuba. Cutremurul din Haiti ar fi putut fi provocat artificial, pentru a face posibilă ocuparea ţării de către SUA”, spunea Werlhof. Directorul institutului de politologie, Ferdinand Karlhofer, a replicat, vorbind despre “daune” provocate institutului de cercetare, astfel de afirmaţii fiind, în opinia sa, “lipsite de orice temei ştiinţific”.

Generalul Străinu: «Este foarte posibil»

“Studiind diferite tipuri de catastrofe naturale petrecute în ultimele decenii pe mapamond, specialiştii au ajuns la concluzia că unele dintre acestea nu pot fi explicate. Statistic, s-a dovedit că cel puţin câteva dintre ele aveau o probabilitate zero de a se produce la locul şi la momentul când au fost semnalate ca fiind declanşate din cauze naturale. Singura explicaţie plauzibilă, certificată deja, e intervenţia omului. Numele purtat de acest tip de catastrofe este «război geofizic». Iar arma numită HAARP este o realitate şi este foarte posibil să fi fost folosită în Haiti”, ne-a spus generalul Emil Străinu.

Pe de altă parte, trebuie să menţionăm că trupe americane transportate cu elicopterul au ocupat poziţii în locuri strategice din Port-au-Prince, capitala statului Haiti, la o săptămână după cutremur.

Americanii au susţinut că trebuie să securizeze operaţiunile umanitare destinate ajutării populaţiei aflate în criză.

Staţia de inducere a seismelor a costat doar 30 de milioane de dolari

În anul 1993, Statele Unite ale Americii au alocat 30 de milioane de dolari pentru dezvoltarea unei staţii de cercetare a fenomenelor legate de ionosferă şi de aurore boreale, cunoscută drept HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program), lângă localitatea Gakona, din Alaska. Organizaţiile participante: US Air Force, US Navy, DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) şi Universitatea Alaska.

Se ştie că baza de cercetare dispune de mai multe sisteme de antene sinfazate capabile să transmită spre ionosferă impulsuri electromagnetice de foarte mare putere şi să analizeze efectele ce apar datorită acestor impulsuri.

“Printre altele, prin HAARP s-a testat inducerea unor energii imense în scoarţa terestră pentru a provoca seisme controlate. Cutremurele sunt însă fenomene deosebit de complexe, care nu pot fi controlate, iar acţiunea asupra scoarţei terestre este una deosebit de periculoasă”, a mai adăugat generalul Străinu.

Seismul din Haiti l-ar fi influenţat şi pe cel de 8,8 grade din Chile

În anul 2003, la Editura Academiei de Înalte Studii Militare a apărut volumul “Războiul Geofizic”, semnat de generalul Emil Străinu, singurul român care are doctorat pe această temă. Cartea vorbeşte despre armele geofizice şi modul în care sunt utilizate. Un capitol aparte este destinat armelor care provoacă cutremure inducând energii uriaşe în zonele sensibile de îmbinare a plăcilor tectonice. Într-un număr viitor vom explica pe larg ce înseamnă îmbinarea plăcilor tectonice şi cum se produc seismele.

Un cutremur artificial are replici violente în alte zone

Şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) vorbeşte despre dezastre provocate de forţe militare în mod deliberat. Astfel, ISU împarte dezastrele în patru categorii: naturale, tehnologice, ecologice şi complexe.

Cele complexe fac referire explicită la efectele “războiului geofizic”. “Problema globală e că folosirea acestor arme, chiar şi cu titlu de experiment, conduce la reacţii în lanţ şi la dezechilibre terestre majore. Se ştie că intervenţia într-un punct al globului, adică un cutremur indus artificial, duce la replici violente în alte zone. Cutremurul de 7 grade Richter provocat în Haiti, de pildă, a mişcat plăcile tectonice în mod nenatural şi a determinat un seism de 8,8 grade în Chile”, a spus generalul Emil Străinu.

Ultima oră. Chile s-a zguduit din nou ieri

Un nou cutremur de 5,1 magnitudine pe scara Richter a zguduit, ieri, centrul statului Chile. Seismul s-a produs la ora locală 9.44, în regiunea Araucania. Epicentrul a fost localizat la 90 kilometri est-nord-est de Temuco, la o adâncime de 56,1 kilometri.

Cutremurul a fost resimţit şi în capitala Santiago şi în oraşul Valparaiso. Mai mult, acesta a fost urmat, la numai două ore, de o altă replică, cu o magnitudine de 7,2 garde, epicentrul acesteia fiind situat la 110 kilometri vest de Rancagua şi la 140 kilometri sud-vest de Valparaiso. Alte două replici, de 6,9 şi 6 grade pe scara Richter, au avut loc la scurt timp. Autorităţile au emis imediat o alertă de tsunami. Până la închiderea ediţiei nu au fost raportate victime.

foto: EPA

Citiţi în Libertatea de mâine: În 2009, planeta s-a cutremurat de 1.000.000 de ori


 
 

Urmărește-ne pe Google News