Pentru a repune pe picioare turismul, Nepalul a acordat permise de alpinism pentru sezonul aprilie-mai la mai mult de 700 de alpiniști, pentru 16 vârfuri din Himalaya, dintre care 408 permise numai pentru cei care țintesc Everestul.
Acum, țara încearcă să facă față crizei asemănătoare cu care se confruntă India, țara vecină, și numărului uriaș de cazuri care a copleșit sistemul sanitar, și așa fragil, iar autoritățile au nevoie de orice ajutor, inclusiv de cel al alpiniștilor.
Kul Bahadur Gurung, oficial al NMA, a declarat că alpiniștii și ghizii au folosit aproximativ 3.500 de butelii de oxigen în expedițiilor lor, în acest sezon. De cele mai multe ori, aceste butelii sunt prinse în avalanșe sau sunt abandonate pe versanții muntelui, la sfârșitul expediției.
Cerem alpiniștilor să aducă înapoi buteliile goale ori de câte ori este posibil, deoarece acestea pot fi reumplute și utilizate pentru tratarea pacienților cu coronavirus în stare gravă.
Kul Bahadur Gurung, pentru Reuters:
Duminică, Nepal a raportat 8.777 de infecții, față de doar 100 de cazuri zilnice cât înregistra în urmă cu o lună, la o populație de 30 de milioane de oameni. În acest timp, multe spitale private și comunitare din Kathmandu nu mai pot primi alți pacienți, din cauza lipsei de oxigen.
„Avem nevoie de aproximativ 25.000 de butelii de oxigen imediat pentru a salva oamenii de la moarte. Aceasta este nevoia noastră urgentă”, a declarat Samir Kumar Adhikari, oficial al Ministerului Sănătății.
Nepalul, una dintre cele mai sărace țări din lume, are doar 1.600 de paturi de terapie intensivă și mai puțin de 600 de ventilatoare pentru populația sa de 30 de milioane de oameni.
Prakash Thapa, medic la spitalul Bheri din Nepalgunj, la granița cu India, a declarat că în aceste momente pacienții dorm pe podea și pe coridoare. „Ne descurcăm cumva până acum, dar va fi dificil să mai luăm pacienți”, a spus el.
Foto: EPA