Tolstoi este unul dintre scriitorii de seamă din timpul perioadei cunoscută ca „vârsta de aur a literaturii ruse”, iar operele sale („Război și pace”, „Anna Karenina”) au avut o influență importantă asupra dezvoltării romanului mondial.
Acum, un nou premiu „pentru pentru pace” susținut de președintele rus Vladimir Putin, care poartă numele lui Lev Tolstoi, a divizat descendenții romancierului, asemenea familiilor nefericite din „Anna Karenina”.
Primul Premiu Internațional pentru Pace „Lev Tolstoi” a fost acordat la istoricul Teatr Bolșoi din Moscova, pe 9 septembrie, iar distincția a fost primită de Uniunea Africană, în prezența a numeroase personalități ruse.
„Lev Tolstoi s-ar răsuci în mormânt dacă ar ști”, a declarat strănepotul său, Stephan Tolstoi. Descendentul scriitorului, cetățean suedez, se declară „revoltat de când am aflat de inițiativă. Strămoșul meu a fost un pacifist care a povestit experiența sa ca soldat în timpul asediului împotriva Sevastopolului care a pus capăt războiului Crimeii, în 1855”.
„Este un premiu pentru pace, ceea ce pare în regulă. Numai că problema este că premiul este acordat de o țară aflată în război care a invadat o altă țară”, a subliniat Stephan, referindu-se la atacul pe scară largă declanșat de Moscova în Ucraina.
Premiul Tolstoi contribuie la „formarea unei noi ordini mondiale multipolare”, a susținut președintele rus Vladimir Putin, la anunțarea premiului.
Desemnarea primului câștigător a fost o „alegere strategică”, într-un moment în care Rusia încearcă să-și extindă influența pe continentul african.
Un stră-strănepot e consilierul lui Putin pentru cultură
În această „bătălie” din familia Tolstoi, Kremlinul îl are alături pe stră-strănepotul autorului, Vladimir, care a făcut parte din comisia de premiere.
„Lev Tolstoi a fost întotdeauna în favoarea unei lumi care să fie drepte”, a declarat Vladimir Tolstoi. în iunie. „Descendenții lui Tolstoi din întreaga lume susțin această inițiativă”, a spus, atunci, academicianul,. consilier al președinției ruse pentru cultură și care conduce Muzeul Tolstoi din Moscova.
„Minte”, a replicat vărul său îndepărtat din Stockholm. „Au fost membri ai familiei care au fost întrebați și alții care nu au fost”, spune el.
Stephan Tolstoi a relatat că înainte de invazie a avut o „relație bună” cu Vladimir Tolstoi, dar de atunci nu au avut „niciun contact”.
Tradiționalele adunări de familie organizate de Vladimir Tolstoi la fiecare doi ani, la moșia scriitorului din Iasnaia Poliana, sunt acum istorie.
Poliakov • 04.10.2024, 15:53
Razboiul fratricid i-a invrajbit pina si pe urmasii lui Tolstoi...Chiar daca s-au obosit sa-i intrebe pe urmasi, nu pe toti ca e imposibil, pe fond are dreptate Stephan , e o impietate. E un afront pentru memoria marelui scriitor...Tot e bine ca nu i-au spus Premiul... Stalin!
K476 • 04.10.2024, 15:46
Este un obicei al politicienilor si al liderilor sa se suie pe cadavrele unor valori cu care nu au legatura.