Un observator de la secția de votare 134 din Ghimpați a transmis că a fost constant amenințat și intimidat de președintele biroului electoral al secției de votare.
Acesta relatează că primarul localității a venit de patru ori în secție, a discutat de fiecare dată cu membrii biroului în afara secției. Când el a întrebat dacă ștampilele au fost sigilate, soțul președintei biroului secției de votare a amenințat-o, spunând: „Dacă erau alegeri prezidențiale, vă mâncam cu fulgi cu tot, vă aruncam școala în aer!”
Comportamentul agresiv a continuat, delegații a două partide interzicându-i să pună întrebări și forțând-o să stea doar pe un scaun din colțul secției, de unde nu avea vizibilitate asupra procesului electoral. Din acest motiv, i-a fost limitat în mod abuziv dreptul de a se asigura că procesul de vot se desfășoară conform legii, potrivit Expert Forum.
Observatorii din Giurgiu au întâmpinat dificultăți și localități precum Stoenești și Petru Rareș. Există suspiciuni rezonabile că un membru al biroului electoral al secției de votare transportă alegători la votare în Stoenești. Iar pe listele suplimentare votează persoane, în ambele localități, care provin, de fapt, din același cartier bucureștean. Astfel, există suspiciuni privind un potențial vot multiplu. În acest sens, au fost sesizate instituțiile abilitate.
În a doua jumătate a primei zile de votare, principala problemă pentru care au sunat oamenii a fost lipsa transparenței. În mai multe localități, observatorilor li s-a interzis accesul în secțiile de votare, în ciuda faptului că aveau acreditările necesare. Situația a fost sesizată la secțiile 25 și 26 din Botoșani și la secția 207 din Sf. Gheorghe, jud. Ialomița, precum și la Secția 105 din Bacău.
De asemenea, alegătorii și observatorii sesizează prezența unor materiale de propagandă care nu au fost înlăturate în ziua votului. Spre exemplu, bannere care promovează participarea la referendum au fost observate atât în București (Scoala 128), Str. Griviței (Buzești) cât și în țară, în Focșani (Secția 21, Colegiul A.I. Cuza), localitățile Urlați și Bușteni.
Secțiile de votare s-au redeschis duminică, la ora 07.00, în a doua zi de referendum pentru definirea familiei. Astfel, cetățenii mai pot vota până la ora 21.00. Prima zi a referendumului s-a încheiat cu o prezenţă de 5,72%, la urne venind 1.046.583 de votanţi din cei aproape 19 milioane de cetățeni cu drept de vot.
VIDEOREPORTAJ/ Referendumul la sat, ziua II-a, episodul 2.”Nu mă pricep să spun cum arată, dar dacă ar fi toată lumea homosexuali, nu am mai avea în țara asta copii” și „Bani aruncați„
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!