„Noi nu putem continua în aceste circumstanţe. Războiul din (Fâşia) Gaza îi condamnă la moarte pe fraţii şi surorile noastre răpiţi”, scriu militarii în această scrisoare deschisă adresată totdată şefului Statului Major al armatei Herzi Halevi.
Militarii avertizează că o „continuare a războiului (în enclava palestiniană) nu doar că întârzie revenirea ostaticilor, ci le pune viaţa în pericol”.
Dintre cele 251 de persoane răpite de gruparea islamistă palestiniană Hamas la 7 octombrie 2023, 97 sunt deţinuţi în continuare în Fâşia Gaza, iar 34 au fost declarate moarte de către armata israeliană.
„Numeroşi ostatici au fost ucişi în bombardamente ale armatei israeliene, cu mult mai mulţi decât cei salvaţi în operaţiuni militare”, acuză militarii, care la o zi după atacul Hamas s-au „înrolat imediat pentru a ne apăra ţara şi a salva ostaticii ţinuţi în (Fâşia) Gaza”.
„Noi, care am servit şi vom continua să servim cu devotament, cu preţul vieţii noastre, anunţăm prin prezenta că dacă Guvernul nu schimbă imediat direcţia şi nu acţionează în vederea încheierii unui acord privind aducerea ostaticilor înapoi acasă nu vom mai putea continua să servim”, anunţă minilarii care au semnat scrisoarea.
Benjamin Netanyahu anunţa luni că Israelul are „obligaţia” de a elibera ostaticii. La 2 septembrie, premierul israelian spunea că a discutat telefonic cu familiile celor șase ostatici israelieni ale căror cadavre au fost recuperate din Gaza în cu o zi în urmă și că a cerut iertare pentru că nu au fost aduși acasă vii, însă a negat că are vreo responsabilitate în această tragedie.
Vicepreşedinta şi candidata democrată la preşedinţie Kamala Harris reitera duminică faptul că Statele Unite nu vor renunţa la efortul de a obţine un acord care să permită o încetare a focului în Fâşia Gaza şi „eliberarea ostaticilor”.
Pe 7 octombrie s-a împlinit un an de la atacul fără precedent al Hamas în sudul Israelului soldat cu 1.206 morţi în Israel, care a declanșat războiul din Fâșia Gaza.