Premierul Benjamin Netanyahu a supus la vot „decizia declarativă” în cadrul cabinetului, care a aprobat în unanimitate măsura, potrivit unui comunicat.

Netanyahu a declarat, la începutul ședinței săptămânale de cabinet, că această măsură vine după „discuțiile recente din comunitatea internațională despre o încercare de a impune unilateral Israelului un stat palestinian”.

Războiul din Fâșia Gaza, care a făcut ravagii începând din 7 octombrie anul trecut, când Hamas a luat cu asalt comunitățile israeliene din sudul țării, este cel mai recent episod din conflictul dintre israelieni și palestinieni care durează de șapte decenii și a destabilizat Orientul Mijlociu.

Eforturile de a pune în practică soluţia celor două state – cel israelian şi Palestina formată din Cisiordania şi Fâşia Gaza – sunt blocate din 2014.

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a încercat să obţină un acord mai larg în Orientul Mijlociu, în cadrul căruia Arabia Saudită şi alte state arabe să stabilească relaţii normale cu Israelul, în paralel cu crearea unui stat palestinian.

Declaraţia israeliană consemnează însă că „Israelul respinge complet dictatele internaţionale privind un acord permanent cu palestinienii” şi că un astfel de acord poate rezulta doar din negocieri directe între părţi, „fără condiţii prealabile”.

„Israelul va continua să se opună recunoașterii unilaterale a unui stat palestinian. O astfel de recunoaștere, în urma masacrului din 7 octombrie, va acorda o recompensă uriașă, fără precedent, terorismului și va împiedica orice acord de pace viitor”, mai scrie în textul documentului.

Netanyahu a întrerupt negocierile pentru armistiţiu din cauza cererilor „delirante” ale Hamas

Anterior, în cursul zilei de sâmbătă, Benjamin Netanyahu declarase că Israelul a trimis negociatori la Cairo pentru discuţii privind încheierea unui armistițiu în Gaza, aşa cum a cerut preşedintele american Joe Biden, dar aceştia nu s-au întors pentru continuarea tratativelor deoarece cererile Hamas erau „delirante”, mai relatează Reuters.

Discuţiile mediate de Egipt şi Qatar pentru pentru o înțelegere care să ducă la o încetare a focului în Gaza şi să se asigure eliberarea celor peste 100 de ostatici israelieni încă ţinuţi captivi în enclava palestiniană condusă de Hamas nu au dat încă rezultate. O rundă de discuţii neconcludente la Cairo s-a încheiat marţi.

Întrebat sâmbătă, în timpul unei conferinţe de presă, de ce negociatorii israelieni nu s-au întors pentru alte discuţii, Netanyahu a spus: „Nu am obţinut nimic, cu excepţia unor cereri delirante din partea Hamas”.

Aceste cereri, a spus el, includ încheierea războiului şi lăsarea Hamas aşa cum este, eliberarea a „mii de criminali” din închisorile israeliene şi chiar cereri privind un loc sfânt din Ierusalim, cunoscut, în comunitatea iudaică, sub numele de Muntele Templului sau sub numele de Nobilul Sanctuar, în comunitatea islamică.

Netanyahu a mai spus că reprezentanţii israelieni de la Cairo „au stat şi au ascultat şi nu a existat nicio schimbare. Am vrut să spun nici măcar un milimetru – dar nu a existat nici măcar un nanometru de schimbare”.

El a susținut că nu există niciun motiv pentru ca aceştia să se întoarcă „până când nu vom vedea o schimbare”.

Încercând să pună presiune asupra lui Netanyahu pentru a ajunge la un acord cu Hamas, mii de israelieni s-au adunat în faţa cartierului general al armatei din Tel Aviv pentru a-i susţine pe ostaticii aflaţi încă în Gaza.

Aceştia au afişat fotografii şi pancarte care cereau eliberarea lor, inclusiv una pe care scria: „Timpul se scurge!”.

Atacul Hamas a ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ israelian. De asemenea, militanţii islamiști au capturat 253 de ostatici, deşi peste 100 dintre ei au fost eliberaţi în cadrul unui armistiţiu de scurtă durată, în noiembrie anul trecut.

Ofensiva aeriană şi terestră a Israelului a devastat de atunci o mare parte din Gaza, ucigând 28.775 de oameni, majoritatea femei și copii, potrivit autorităţilor sanitare palestiniene, şi forţându-i pe aproape toţi cei peste 2 milioane de locuitori să îşi părăsească locuinţele.

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a acuzat Israelul pentru lipsa de progrese în obţinerea unui acord de încetare a focului în Gaza.

Haniyeh a anunțat că Hamas nu va accepta nimic mai puţin decât o încetare completă a ostilităţilor, retragerea trupelor israeliene din Gaza şi „oprirea asediului nedrept”, precum şi eliberarea deținuților palestinieni care execută pedepse lungi în închisorile de pe teritoriul Israelului.

Citiți și:

Netanyahu nu renunță la ofensiva în Rafah, în ciuda avertismentelor: „Ar însemna să pierdem războiul”

Foto: Profimedia Images

Urmărește-ne pe Google News