„Ei au tot felul de sugestii și sfaturi. Dar vreau să fie clar – vom lua propriile noastre decizii, iar statul Israel va face tot ce este necesar pentru a se apăra”, a declarat premierul Netanyahu, potrivit unui comunicat transmis de biroul său.
Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a avertizat miercuri dimineață, la Teheran, că cel mai mic atac al Israelului pe teritoriul iranian va aduce un răspuns „masiv și dur”. Raisi a declarat că atacul din weekend a fost unul limitat și că, dacă Teheranul ar fi vrut să efectueze un atac mai mare, „nu ar fi rămas nimic din regimul sionist (Israelul, n.r.)”.
Anterior, ministrul britanic de externe, David Cameron, declarase că speră că Israelul va da dovadă de reținere și va fi „inteligent, dar dur” după atacul direct, fără precedent, al Iranului asupra Israelului, în care au fost folosite peste 300 de drone și rachete.
Cameron a spus că „este clar că israelienii iau decizia de a acționa”. El a adăugat că Marea Britanie „speră că vor face acest lucru într-un mod care să contribuie cât mai puțin posibil la escaladarea situației”.
Prime Minister Benjamin Netanyahu met today with British Foreign Secretary David Cameron and with German Foreign Minister Annalena Baerbock.
— Prime Minister of Israel (@IsraeliPM) April 17, 2024
During the meetings, Prime Minister Netanyahu reiterated that Israel would maintain its right to self-defense. pic.twitter.com/KoJ4soCcHw
La rândul ei, șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a afirmat: „Toată lumea trebuie să acționeze acum cu prudență și responsabilitate. Nu vorbesc despre a ceda, ci despre reținere înțeleaptă, care este tot o dovadă de putere. Israelul a dat deja dovadă de putere prin victoria sa defensivă din weekend. Pentru că se poate apăra, împreună cu parteneri și state puternice din regiune. Și prin faptul că a arătat clar regimului iranian cât de greșit a calculat Teheranul și că este izolat. De asemenea, țările din regiune nu doresc să devină un câmp de luptă. Una dintre cele mai puternice arme împotriva Iranului este dorința oamenilor din toate țările din regiune de a trăi pur și simplu în pace”.
Situația umanitară din Gaza: Netanyahu susține că Israelul „face tot ce poate și chiar mai mult”
Comunicatul transmis de biroul premierului israelian precizează că Netanyahu i-a informat pe David Cameron și Annalena Baerbock și despre amploarea ajutorului umanitar care intră în Fâșia Gaza, iar Netanyahu a spus că respinge afirmațiile organizațiilor internaționale potrivit cărora enclava palestiniană este afectată de foamete.
În martie, organismele internaționale au transmis că 1,1 milioane de persoane din Fâșia Gaza se confruntă cu o insecuritate alimentară catastrofală și că foametea este iminentă.
Marți, în cea mai recentă actualizare, agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA), a declarat: „Nu s-a înregistrat nicio schimbare semnificativă în ceea ce privește volumul de provizii umanitare care intră în Gaza sau îmbunătățirea accesului în nordul” enclavei, adăugând că o medie de 181 de camioane cu ajutoare intră în fiecare zi, cu mult sub obiectivul de 500 de camioane.
„Israelul face tot ce poate și chiar mai mult în ceea ce privește situația umanitară”, mai scrie în comunicatul transmis de biroul lui Netanyahu.
A treia reuniune a cabinetului de război după atacul Iranului, amânată pentru miercuri
O a treia reuniune a cabinetului de război al Israelului stabilită pentru marţi spre a decide un răspuns la atacul direct întreprins de Iran a fost amânată pentru miercuri, în timp ce aliaţii occidentali aveau în vedere noi sancţiuni împotriva Teheranului pentru a descuraja Israelul de la escaladare majoră, notează Reuters, potrivit Agerpres.
Şeful de Stat Major al armatei israeliene, Herzi Halevi, promisese că atacul din noaptea de sâmbătă spre duminică, cu peste 300 de drone, rachete de croazieră şi balistice, al Iranului împotriva teritoriului israelian „va primi un răspuns”, însă nu a dat detalii.
Deşi atacul nu a provocat victime sau pagube majore graţie apărării aeriene şi contramăsurilor luate de Israel şi aliaţii săi, el a amplificat temerile de extindere a violenţelor din Gaza, cu riscul unui război deschis între Iran şi Israel.
Iranul a lansat atacul ca răzbunare pentru bombardamentul aerian atribuit Israelului asupra complexului ambasadei sale din Damasc, dar a semnalat că acum consideră problema închisă.
Preşedintele american Joe Biden i-a transmis lui Netanyahu în weekend că Statele Unite, principalul protector al Israelului, nu va participa la o contralovitură israeliană.
Foto: Profimedia Images
Imiklose • 18.04.2024, 07:41
"La rândul ei, șefa diplomației britanice, Annalena Baerbock" Săraca Marea Britanie...are ca șefa a diplomației pe șefa ministerului de apărare a Germaniei. Verificați și voi...