Netanyahu a ameninţat, pe de altă parte, că va continua „să lovească fără milă Hezbollah” în Liban, la o zi după cel mai sângeros atac al mişcării șiite libaneze proiraniene pe teritoriul israelian.

Premierul israelian a discutat miercurea trecută la telefon cu preşedintele american, prima lor convorbire de peste şapte săptămâni, scrie WP, care citează două surse apropiate dosarului, dintre care una americană.

Netanyahu i-a spus lui Biden că prevede să atace infrastructuri militare iraniene ca represalii faţă de atacul cu rachete din 1 octombrie.

Pe 1 octombrie, Iranul a tras 181 de rachete balistice către Israel, ca ripostă faţă de asasinarea liderului mişcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, pe care o impută Israelului, şi a liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, dar şi a unui general din cadrul Gardienilor Revoluţiei într-un atac în sudul Beirutului.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a ameninţat Iranul cu un atac „letal, precis şi surprinzător”.

Joe Biden şi-a avertizat anterior aliatul împotriva oricărei tentative de ţintire a instalaţiilor nucleare iraniene şi s-a opus oricărui atac asupra unor instalaţii petroliere.

Teheranul a ameninţat că un atac vizând infrastructurile sale ar putea provoca un „răspuns şi mai puternic”.

Un general din cadrul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, a avertizat că orice atac vizând instalaţii nucleare sau petroliere ar însemna încălcarea unei „linii roşii”.

Un atac israelian ca represalii, care face parte dintr-o „serie de răspunsuri”, urmează să aibă loc înaintea alegerilor prezidenţiale americane din 5 noiembrie şi va fi calibrat, pentru ca să nu fie perceput ca un „amestec politic” în acestea, potrivit uneia dintre sursele citate de WP.

Biroul premierului israelian şi Casa Albă, contactate de cotidianul american, nu au comentat cu privire la acest lucru.

Potrivit oficialul american citat de WP, Netanyahu a adoptat în timpul convorbirii la telefon o „poziţie mai moderată” decât înainte, un lucru care a jucat un rol în decizia lui Biden de a trimite în Israel un sistem antirachetă de tip THAAD, spun cele două surse.

Benjamin Netanyahu a anunţat luni că Israelul va continua „să lovească fără milă Hezbollah”, la o zi după un atac cu drone împotriva bazei militare de lângă la Binyamina, în nodul Israelului, un atac soldat cu moartea a patru militari şi rănirea a 60 de persoane.

„Ţin să fiu clar: vom continua să lovim fără milă Hezbollah în toate părţile Libanului, inclusiv la Beirut”, a ameninţat Netanyahu în timpul unei vizite la baza de la Binyamina.

Urmărește-ne pe Google News