„Simt o tristeţe profundă, regret cu adevărat faptul că nu i-am adus înapoi. Am fost aproape, dar nu am reuşit”, a spus premierul israelian într-o conferință de presă, despre operaţiunea eșuată care fusese destinată să salveze ostaticii din mâinile teroriștilor Hamas.
El a susținut că gruparea Hamas va „plăti un preţ foarte mare” pentru „masacrarea” poporului israelian, dar a negat o „responsabilitate personală” pentru moartea ostaticilor. Netanyahu a spus că el este „flexibil”, dar că „nu va face compromisuri” în anumite privințe.
Netanyahu a mai afirmat că este „ca un urs” în negocierile referitoare la ostatici şi că lucrează „24 de ore din 24, 7 zile din 7” la un acord pentru a permite eliberarea lor, însă a punctat că Israel nu va cădea într-o „capcană” care nu-i va aduce înapoi pe ostatici, dar care va „crea probleme strategice uriaşe”.
Liderul israelian a precizat că obiectivele Israelului sunt eradicarea Hamas, aducerea înapoi a ostaticilor rămaşi, garanţia că Fâşia Gaza „nu mai reprezintă o ameninţare la adresa Israelului”, astfel încât persoanele care locuiesc în nordul Israelului să se poată întoarce acasă.
Netanyahu l-a criticat pe Biden
Premierul israelian a respins acuzațiile preşedintelui american Joe Biden, care declarase că nu face tot posibilul pentru a cădea la un acord cu Hamas și l-a criticat pe președintele SUA pentru cerința ca Israel să accepte cererile teroriștilor. „Nu cred că preşedintele Biden sau cineva serios în privinţa păcii” ar face presiuni asupra Israelului pentru a accepta cererile Hamas după uciderea celor şase ostatici din Gaza, a declarat el.
„Aceşti criminali au executat şase dintre ostaticii noştri, i-au împuşcat în ceafă. Acum, după asta, ni se cere să facem concesii? Ce mesaj i se trimite Hamas? Îi spune să ucidă mai mulţi ostatici. Presiunea internaţională trebuie îndreptată către aceşti ucigaşi”, a declarat Netanyahu în engleză.
Poziţia lui Netanyahu cu privire la negocieri, care continuă de săptămâni întregi fără progres, a enervat aliaţii, inclusiv Statele Unite, şi a adâncit ruptura cu propriul ministru al apărării, Yoav Gallant.
Sute de oameni îndoliaţi au împânzit din nou străzile Ierusalimului luni, 2 septembrie, cerând un acord pentru salvarea ostaticilor.
doritor • 03.09.2024, 11:53
Unde e razboi sau revolutii(lovituri de stat) cad multe victime colaterale fie ca s-au nimerit sa fie „pe acolo”, fie ca asa fost dintotdeauna cand vorbesc armele si nu diplomatia. Tind sa-i dau dreptate lui Netanyahu si altora care-si asuma roluri de conducatori in astfel de situatii. Independenta tarii e prioritara si trebuie obtinuta chiar cu sacrificii. La noi Iliescu e acuzat de toate relele din timpul revoltei langa el fiind altii si mai activi in facut victime. Eu as acuza „reusita finala” a revolutiei si anume scoaterea la suprafata a scursurii societatii deveniti politicieni, hoti, coldristi, tradatoti de tara, mafioti in institutii ce ar trebui sa fie curate lacrima nu cu lacrimi pentru cei ce ar trebui protejati. Hai cu alta revolutie ,poate iese mai curata.
Gladiator • 03.09.2024, 10:45
De ce nu vrem sa intelegem ca nu israelienii i-au ucis pe ostaticii ci "vajnicii"luptatorii Hamas ai religiei pacii!!! Ce poate fi mai las, mai inuman, mai atroce, mai medieval decat sa ii executi pe acesti ostatici numai ca sa nu fie eliberati in viata?
croco601 • 03.09.2024, 14:32
Gladiator • 03.09.2024, 10:45
De ce nu vrem sa intelegem ca nu israelienii i-au ucis pe ostaticii ci "vajnicii"luptatorii Hamas ai religiei pacii!!! Ce poate fi mai las, mai inuman, mai atroce, mai medieval decat sa ii executi pe acesti ostatici numai ca sa nu fie eliberati in viata?
Îți spun eu de ce nu vrem să înțelegem că Hamas i-a ucis pe ostatici: Pentru că de 10+ luni încoace, IDF ne toarnă minciuni, încercând să-și justifice GENOCIDUL. Iar minciunile nu au fost contrazise de Hamas ci de actori cu credibilitate: ONU, UNICEF, Amnesty, Medici F F, Human R. W, The Intercept, The Guardian, BBC, CNN. Plus guvernele unor țări întregi la cap: Japonia, Irlanda, Norvegia, Slovenia, Spania. Îți doresc deșteptare bruscă!