„Simt o tristeţe profundă, regret cu adevărat faptul că nu i-am adus înapoi. Am fost aproape, dar nu am reuşit”, a spus premierul israelian într-o conferință de presă, despre operaţiunea eșuată care fusese destinată să salveze ostaticii din mâinile teroriștilor Hamas.

El a susținut că gruparea Hamas va „plăti un preţ foarte mare” pentru „masacrarea” poporului israelian, dar a negat o „responsabilitate personală” pentru moartea ostaticilor. Netanyahu a spus că el este „flexibil”, dar că „nu va face compromisuri” în anumite privințe.

Netanyahu a mai afirmat că este „ca un urs” în negocierile referitoare la ostatici şi că lucrează „24 de ore din 24, 7 zile din 7” la un acord pentru a permite eliberarea lor, însă a punctat că Israel nu va cădea într-o „capcană” care nu-i va aduce înapoi pe ostatici, dar care va „crea probleme strategice uriaşe”.

Liderul israelian a precizat că obiectivele Israelului sunt eradicarea Hamas, aducerea înapoi a ostaticilor rămaşi, garanţia că Fâşia Gaza „nu mai reprezintă o ameninţare la adresa Israelului”, astfel încât persoanele care locuiesc în nordul Israelului să se poată întoarce acasă.

Netanyahu l-a criticat pe Biden

Premierul israelian a respins acuzațiile preşedintelui american Joe Biden, care declarase că nu face tot posibilul pentru a cădea la un acord cu Hamas și l-a criticat pe președintele SUA pentru cerința ca Israel să accepte cererile teroriștilor. „Nu cred că preşedintele Biden sau cineva serios în privinţa păcii” ar face presiuni asupra Israelului pentru a accepta cererile Hamas după uciderea celor şase ostatici din Gaza, a declarat el.

„Aceşti criminali au executat şase dintre ostaticii noştri, i-au împuşcat în ceafă. Acum, după asta, ni se cere să facem concesii? Ce mesaj i se trimite Hamas? Îi spune să ucidă mai mulţi ostatici. Presiunea internaţională trebuie îndreptată către aceşti ucigaşi”, a declarat Netanyahu în engleză.

Poziţia lui Netanyahu cu privire la negocieri, care continuă de săptămâni întregi fără progres, a enervat aliaţii, inclusiv Statele Unite, şi a adâncit ruptura cu propriul ministru al apărării, Yoav Gallant.

Sute de oameni îndoliaţi au împânzit din nou străzile Ierusalimului luni, 2 septembrie, cerând un acord pentru salvarea ostaticilor.

Urmărește-ne pe Google News