Cu privire la introducerea obligativății certificatului verde la locul de muncă, deputatul PSD a declarat că se ia în considerare introducerea unei perioade de grație de două luni în care statul va deconta testele pe care vor fi obligați să le facă angajații nevaccinați.

„Testarea pe banii statului timp de două luni e o soluție pe o perioadă limitată, pentru că noi ne-am pomenit în vârful pandemiei, cu o presiune mare pe populație și pe spitale. Dar nu putem permite testarea pe banii statului pe termen nedefinit. Vaccinarea e singura soluție, pentru că vrem să evităm un val 5. De 18 luni suntem în stare de alertă, toate măsurile trebuie foarte bine definite”, a precizat Alexandru Rafila.

Deputatul a subliniat că „nu s-a stabilit numărul de teste” pe care le va deconta statul pentru fiecare angajat, afirmând doar că „niciun țără nu permită testarea pe termen nedefinit și cu o frecvență nedefinită”. Întrebat de Libertatea dacă măsura se va aplica și angajaților de la stat și celor din mediul privat, Rafila a precizat că „nu e stabilit, sunt discuții pentru amendamente”

Cât privește banii de la buget necesari pentru decontarea acestor teste, Nelu Tătaru a replicat că a cerut o evaluare în acest sens de la Ministerul de Finanțe.

Legea privind introducerea certificatului verde a picat la votul din Senat, dar decizia finală va aparține Camerei Deputaților. Senatorii PSD și AUR au votat împotriva proiectului de lege la Senat.

Consens PNL-PSD în gestionarea pandemiei

Cele două delegații au ajuns la o înțelegere și pe măsurile principalele pe care le au în vedere pentru a putea gestiona situația pandemică.

„Am discutat despre câteva măsuri pentru controlul imediat al pandemiei, ceea ce înseamnă: acces extins la testare, am şi estimat că putem să înfiinţăm probabil mult peste 1.000 de centre unde să se poată face testarea, problema este legată şi de accesul la aceste teste; este vorba de acordarea asistenţei medicale ambulatorii şi să pregătim un eventual val 5, încât pacienţii să poată să se adreseze cât mai aproape de casă serviciilor medicale şi să beneficieze de investigaţii; accesul în ambulatoriu la terapie antivirală şi, evident, stimularea producţiei interne de astfel de produse”, a declarat deputatul PSD Alexandru Rafila.

El a subliniat că, pentru moment, s-au stabilit liniile principale de acțiune, urmând ca modul în care vor fi implementate să fie decis ulterior.

„Am discutat despre principii, nu putem discuta despre o tehnică atunci când discutăm despre programul de guvernare. Vreți acum să vă spun punctual ce vom face, când noi am discutat despre programul de guvernare. Există consens, nu am avut divergențe majore, sunt convins că zilele următoare vom definitiva programul”, a spus Rafila.

La ce nu au căzut de acord cele două formațiuni politice

Dacă pe capitolul Sănătate cele două formațiuni au ajuns ușor la un consens, discuțiile de miercuri pe alte capitole s-au lovit de dezacorduri importante. Președintele PNL Florin Cîțu a declarat, referitor la impozitarea marilor averi propusă de PSD, că liberalii nu sunt de acord.

De asemenea, PSD a propus majorări de salarii, pensii și alocații, dar liberalii au avertizat că impactul bugetar este foarte mare și nu sunt bani în prezent.

Principalul blocaj al negocierilor este însă unul de ordin politic pentru că și PNL și PSD vor să desemneze următorul premier.

 
 

Urmărește-ne pe Google News