O discuție aparent banală purtată câteva luni pe internet între o româncă din Oltenia și un june dintr-o localitate siriană de la granița cu Irakul s-a lăsat, până la urmă, cu o cununie civilă. O căsătorie care i-a adus refugiatului un permis de ședere temporar care, instantaneu, i-a deschis străinului toate granițele statelor europene. Cu condiția ca femeia să-i fie la braț în timpul călătoriilor viitoare. Însă, idila celor doi, de fapt un aranjament financiar în toată regula, a fost demascată de ofițerii de la ”Imigrări” care i-au băgat pe cei doi în anchetă.
O olteancă s-a”luat” cu un homosexual care avea deja un iubit în România
Așa au aflat că femeia nu numai că nici nu călcase niciodată pe la așa-zisul domiciliu conjugal declarat de cuplu imediat după căsătorie, dar nici nu stătea în același oraș cu ”soțul”. Surpriza cea mare a venit atunci când polițiștii care au bătut la ușa cuplului româno-sirian au fost întâmpinați de iubitul sirianului care tocmai se însurase cu olteanca arvunită pe internet. În fața argumentului suprem, sirianul homosexual a recunoscut că totul a fost un aranjament pentru a putea zăbovi ceva vreme în România până ce va fi pregătit să plece spre Germania.
S-a însurat cu o chinezoaică pentru a primi pachet și bani la pușcărie
În general, cele care acceptă să se vândă într-o căsătorie de interes sunt femei nemăritate. Dar există și bărbați români care dau o mână de ajutor unor refugiate aflate la ananghie. Așa a făcut și Costel, un personaj în viața căruia erau deja doi copii și o femeie. Bărbatul a acceptat să se căsătorească, iar ”mireasă” i-a devenit o tânără din China, care i-a promis solemn că îl va întreține cât va fi închis. Chinezoaica s-a ținut de cuvânt, însă polițiștii de la ”Imigrări” au prins o informație și au mers pe firul anchetei.
Pușcăriașul cuceritor avea doi copii și o concubină
Au studiat lista convorbirilor telefonice purtate de Costel din închisoare, dar și cea cu vizitele care i-au fost făcute după gratii. Așa, în peisaj, a apărut concubina cuceritorului, care s-a vândut pentru un pachet la pușcărie – de fapt fosta sa soție alături de care trăia de mai bine de zece ani -, dar și cei doi copii ai lor. La audierile care au fost înregistrate și mai apoi studiate de specialiști, românul a încercat să o dreagă cumva, să nege totul, dar a fost trădat de comportament și de inflexiunile vocii, iar până la urma a cedat și a recunoscut că s-a însurat doar din interes.
”Soția” a divorțat de patru ori de ”bărbatul” ei, dar a fost amenințată cu moartea de refugiat și a renunțat
Au existat situații în care nevestele tocmite au intrat într-un necaz uriaș după ce s-au cununat pentru binele refugiatului. Bătute și umilite de indivizi care s-au văzut cu documentele de ședere în mână, bietele femei au vrut să intenteze divorț. Amenințările cu moartea le-au liniștit complet și, atunci când au venit de mână cu ”soțul” în fața ofițerilor de la ”Imigrări” pentru interviuri sau prelungirea valabilității unor documente, au tăcut mâlc.
”Am avut un caz în care o femeie a divorțat și s-a căsătorit cu un străin de nu mai puțin patru ori. Bărbatul o bătea, iar ea i-a făcut chiar și reclamație la poliție. Amenințată, se răzgândea de fiecare dată. Retrăgea toate plângerile și oprea acțiunea de divorț. Fără declarația ei, fără un divorț definitiv și irevocabil, nu avem ce să facem, nu putem să acționăm. Putem doar să-l ținem în atenție”, spune comisarul șef Răzvan Stegaru, de la Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI).
În România, care este ”anticameră” pentru Occident, numărul căsătoriilor de conveniență este în creștere
Acestea sunt doar câteva dintre poveștile care stau în spatele unor căsătorii tocmite pe internet și plătite cu câteva mii de euro. Anual, ofițerii de la ”Imigrări” demască aproximativ 50 de căsătorii din interes în care cuplul este format dintr-un cetățean român și unul de altă naționalitate. O cifră care, cel puțin deocamdată, nu plasează România într-o zonă de risc, dar care, spun reprezentanți ai IGI, este într-o continuă creștere având în vedere tendințele imigraționiste la nivel mondial.
”România este, acum, doar o țară de tranzit. Ținta lor (a refugiaților, n.r.) sunt state precum Italia, Franța, Germania sau Anglia. Deoarece reîntregirea familiei este, în prezent, una dintre cele mai facile modalități de acces și ședere pe teritoriul unui stat, este evident și faptul că numărul acestor căsătorii de conveniență va crește. De aceea, polițiștii de la ”Imigrări” se perfecționează permanent pentru a putea combate acest tip de fraudă”, ne-a declarat comisarul șef Stegaru.
La căsătoria aranjată pe mii de euro se ajunge după o ”tatonare” pe internet
Nivelul de trai din România – unul destul de scăzut în comparație cu statele europene – a dezvoltat o piață neagră a căsătoriilor din interes în care refugiați de prin Turcia, Pakistan, Republica Moldova, Siria, Tunisia, Maroc, Albania și Camerun sunt dispuși să îmbrace, contra cost, costumul de ginerică. Internetul sau vorba dusă din ”gură-n gură”, până în căminele unde, temporar, sunt cazați, sunt modalitățile cele mai rapide prin care refugiații sătui de necazurile din țara lor ajung la româncele pe care nu le deranjează să meargă la altar pentru o ”cauză mai bună”.
După faza negocierilor, părțile, adică ”mirele” și ”mireasa” să întâlnesc și își unesc destinele în fața ofițerului stării civile. Prețul? Undeva între 3.000 și 5.000 de euro pentru o nevastă româncă! Sumă care pare destul de accesibilă pentru ”mirii” care tânjesc la un act de ședere într-o țară civilizată.
”Ei nu recunosc niciodată că la mijloc de vorba de bani. Sumele reies din investigații, din declarațiile unor persoane din anturajul lor. Dacă ar recunoaște că au primit bani, româncele s-ar alege cu dosare penale. Așa, ele nu pățesc nimic, iar ”soților” nu le mai eliberează documentele de ședere cerute”, a adăugat Stegaru.
Pentru un document de ședere, refugiații recunosc copii care nu sunt ai lor
Mai există însă o variantă și mai facilă pentru un imigrant aflat în drum spre ”inima” Europei. Ochește o femeie nemăritată, căreia îi recunoaște copilul pe al cărui certificat de naștere e trasă o linie în dreptul rubricii unde ar trebui să fie scris numele tatălui biologic. Din momentul în care l-a ”adoptat” pe micuț, nici o vamă nu-i ma stă în cale refugiatului.
”Din momentul în care a devenit, în documente, tatăl copilului unei românce, respectivul bărbat poate să circule liber în toate țările Europei. Nici măcar nu mai este nevoie ca soția lui să fie prezentă, ca în cazul căsătoriilor de conveniență. Femeile sunt alese din medii mai defavorizate care acceptă asemenea compromisuri fie pentru niște ajutoare, fie doar de dragul respectivului bărbat.
Ofițerii IGI sunt însă antrenați pentru a demasca și astfel de situații. Sunt comparate declarațiile celor doi, se fac verificări ample pe teren, la domiciliul ”soților”, la serviciu, unde e cazul, printre vecini și, bineînțeles, pe internet, acolo unde se leagă primele prietenii”, ne-a explicat subcomisarul Mirela Condoiu, de la Inspectoratul General pentru Imigrări.
Trei tipuri de căsătorii de conveniență și semnele care le trădează
Căsătoria de conveniență este modul prin care se încearcă eludarea condițiilor de intrare și de obținere a dreptului de ședere pe teritoriul României. De-a lungul timpului, polițiștii de la ”Imigrări” au descoperit trei tipuri de astfel de înțelegeri matrimoniale. Căsătoria standard (nu implică bani, ci doar dorința de a ajuta pe cineva), căsătoria prin înșelăciune (un fel de metodă ”loverboy” prin care femeile sunt făcute să creadă că bărbatul e îndrăgostit lulea de ea) și căsătoria aranjată (în care există complicitatea ambelor părți, cel mai probabil plătită cu mii de euro de ”mirele” care-și cumpără nevastă din România).
Unii dintre ”soți” nu au locuit nici un minut împreună și nu vorbeau o limbă știută de amândoi
Însă, și căsătoria de conveniență are hibele ei. Ofițerii implicați în anchete au demascat anual zeci de asemenea înțelegeri după ce au demonstrat că soții nu s-au cunoscut înaintea căsătoriei, că nu vorbeau o limbă înțeleasă de amândoi, că nu au locuit împreună niciodată, că în declarațiile date la interviurile care sunt înregistrate, sunt extrem de multe neconcordanțe ce nu pot fi explicate sau că în contextul căsătoriei apar brusc cadouri foarte scumpe și sume mari de bani oferite viitoarelor ”mirese” drept donații.
”Este o activitate extraordinar de complexă care începe cu observarea discretă a modului în care soții se comportă unul cu celălalt într-un anume mediu – respectiv în sediul unității unde vor fi intervievați -, continuă cu modul în care se desfășoară dialogul dintre ei și ofițerul de interviu și apoi cu relațiile verbale și non-verbale ale acestora. Firește, sunt analizate înscrisuri, declarații ale cunoscuților și domiciliul declarat a fi conjugal. Toate formează un tablou complet și ne conduc către luarea unei decizii”, a completat Mirela Condoiu.
Citește și:
EXCLUSIV/ Investiții în ”stațiunile părăsite” de pe litoralul românesc. Turiștii se repoziționează
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro