„Pentru a se putea pensiona, nevăzătorii trebuie să lucreze un număr de ani echivalent cu o treime din stagiul de cotizare. Diferenţa vine din faptul că în trecut această treime era cuprinsă în formula de calcul drept stagiu complet, în vreme ce acum ea este în mod greşit socotită strict în baza contribuţiilor plătite. Aşadar, cu toate că şi Legea 360/2023 recunoaşte ca excepţie situaţia persoanelor cu deficienţă vizuală gravă, ea nu ţine cont de această particularitate în formula de calcul. Aplicarea mecanică a principiului contributivităţii are pentru comunitatea persoanelor cu dizabilităţi vizuale consecinţe foarte grave, chiar dramatice”, a transmis Asociaţia Nevăzătorilor din România într-un comunicat dat publicităţii vineri, 23 august, potrivit news.ro.

Asociația susţine că noua lege a pensiilor „aduce prejudicii majore persoanelor cu dizabilităţi vizuale” și că pensiile pe care nevăzătorii le primesc au valori cu 60% – 80% mai mici decât pensiile aflate în plată, lucru considerat „revoltător şi inacceptabil”.

„Deciziile de recalculare conform Legii 360/2023 diminuează pensiile nevăzătorilor 60% – 80%. Este adevărat că pensia în plată nu se modifică, însă în viitor ea nu se va putea indexa pentru o lungă perioadă, astfel încât puterea de cumpărare a oamenilor va scădea treptat”, se arată în comunicat.

În acest context, nevăzătorii au anunțat „ample manifestaţii de protest” în a doua jumătate a lunii septembrie, în Piaţa Victoriei din București. Pe lângă nevăzători din întreaga ţară, vor participa şi apropiaţi ai acestora, familii, rude, prieteni, dar sunt „bineveniţi toţi cei ce doresc să susţină această cauză”.

Ministrul muncii: Pensia nu scade

Ministrul muncii, Simona Bucura Oprescu, a spus însă joi, 22 august, că pensia nu scade şi că pensionarii vor primi cuantumul cel mai favorabil, indiferent de rezultatul recalculării.

„Stimaţi pensionari, pensia dumneavoastră nu scade. Noua lege a pensiilor garantează că pensionarii vor primi cuantumul cel mai favorabil, indiferent de rezultatul recalculării. Deci, dacă în decizia de recalculare punctajul rezultat indică o valoare mai mică decât pensia pe care aţi primit-o în luna august, atunci veţi rămâne cu pensia mai avantajoasă, adică pensia lunii august”, a afirmat ministrul muncii.

Și a continuat: „Scrie negru pe alb şi pe deciziile de recalculare pe care le-aţi primit sau urmează să le primiţi. Se menţine cuantumul pensiei stabilit şi aflat în plată anterior recalculării de la 1 septembrie 2024, conform articolului 144, alineatul 6 din Legea 360/2023. Deci nu va scădea niciun leu pensia dumneavoastră”,

Urmărește-ne pe Google News