Familia din Iași care primește ajutoare de aproape 1.000 de euro. Soții nu muncesc, dar au 10 copii
Astfel, beneficiarii cantinei de ajutor social, apți de muncă, sunt obligați să muncească pentru a primi mâncare gratuit. De când au fost schimbate regulile, peste 160 de adulți și copii au rămas fără masă caldă gratuită.
Beneficiarii hranei gratuite primite de la cantina de ajutor social din Buzău ar fi trebuit să măture aleile din parcuri, să strângă iarbă cosită de pe spațiile verzi sau să golească coșurile de gunoi, câteva zile pe lună. În schimb, primeau o alocație de hrană de 360 de lei. Puțini au fost, însă, cei care au vrut să muncească pentru o masă caldă.
Societatea care administrează spațiile verzi din oraș se plânge că a întârziat lucrările pentru că nu are forță de muncă. Iar, mai nou, este și mai mult de muncă, dacă ținem cont de faptul că cel mai mare parc din România va fi amenajat la Buzău, după ce pădurea Crâng trece în proprietatea publică a orașului.
Pentru că nu s-au prezentat la muncă, 162 de adulți și copii, pe care îi aveau în întreținere, au fost tăiați de pe lista de ajutor social.
Nu este și cazul Monicăi, care își crește singură cei șapte copii. Femeia spune că va munci oricât pentru a-și putea hrăni în continuare copiii.
La cantina de ajutor social din Buzău mănâncă în prezent 130 de persoane, din aproape 300 câte erau la începutul verii. Astfel, s-a făcut o economie la bugetul primăriei de aproape 60 de mii de lei, numai în luna iulie.
În urmă cu aproximativ un an, un primar din Gorj anunța nu mai dă ajutoare sociale dacă ”asistații” nu muncesc: “Avem șanțuri pline de buruieni, ne mănâncă șerpii”
Din octombrie 2018, va intra în vigoare o lege prin care asistații social care refuză, chiar și o singură dată, un loc de muncă sau un curs de calificare pierd ajutorul din partea statului.
În România, la începutul anului, erau înregistrați peste 200.0000 de oameni care primeau în medie suma de 250 de lei/lună drept ajutor social.
Citește și: Editorial de Claudiu Săftoiu. Înjurătura obscenă – o non-soluție politică