New Delhi devine unul dintre cele mai poluate oraşe din lume în fiecare an înainte de venirea iernii, când vânturile slabe şi temperaturile scăzute captează substanţe poluante din surse care includ vehicule, industrie, praf din construcţii şi resturi vegetale care ard pe câmpurile din vecinătate.

Un strat dens de ceaţă învăluia luni, 6 noiembrie, secretariatul federal şi palatul prezidenţial, situate în inima capitalei, provocând căderea vizibilităţii în alte zone ale oraşului, pe fundalul indignării publice referitoare la calitatea periculoasă a aerului şi la închiderea extinsă a şcolilor primare până pe 10 noiembrie.

În ce perioadă vor fi în vigoare restricțiile

Autorităţile locale au spus că vor impune circulaţia alternativă a vehiculelor cu numere „pare-impare” din 13 până în 20 noiembrie pentru a stopa nivelurile de poluare care vor creşte după festivalul hindus Diwali, ce are loc pe 12 noiembrie, când sunt folosite artificii în ciuda interdicţiei.

Potrivit acestei reglementări, vehiculele cu numere de înmatriculare impare pot circula în zilele impare, iar automobilele cu numere pare în zile alternative.

Experţi în domeniul mediului au spus cu un prilej anterior că regula, care a fost impusă de mai multe ori cu diferite variaţii începând cu 2016, a fost mai eficientă în decongestionarea drumurilor şi mai puţin efectivă în diminuarea poluării.

Calitatea aerului a fost etichetată luni drept „severă” pentru cea de-a treia zi consecutiv, metropola indiană ocupând locul al doilea în lista celor mai poluate oraşe din lume, după Lahore din Pakistan, potrivit unei monitorizări în timp real realizate de compania elveţiană IQAir.

Restricţiile privind vehiculele se adaugă unei interdicţii privind lucrările de construcţie ale proiectelor publice în regiunea capitalei, precum şi restricţiilor privind intrarea camioanelor şi a vehiculelor grele în New Delhi, impuse duminică de o agenţie federală pentru controlul poluării.

Potrivit analizei a 25 de cercetări realizate de revista „Down To Earth” şi publicate duminică, calitatea scăzută a aerului este asociată cu o greutate mai mică la naştere a bebeluşilor, naşteri premature, naşterea unui copil mort, întârzieri în procesul de dezvoltare, dezvoltare limitată la copii sau chiar deces.

Foto: Profimedia Images

 
 

Urmărește-ne pe Google News