Pacientul, a cărui identitate nu a fost făcută publică, este tratat și se află în izolare, în timp ce autoritățile sanitare încearcă să stabilească modul în care a luat boala și dacă ar fi putut transmite boala mai departe.
Departamentul de Sănătate din New York a anunțat joi că investighează cel puțin un posibil caz de variola a maimuței.
Zeci de cazuri de variola maimuţei au fost raportate în Europa în această săptămână, inclusiv Australia, Canada și SUA.
Vineri seară, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a organizat o reuniune de urgență pe tema acestui virus. La finalul reuniunii, experții au informat într-un comunicat oficial că aproximativ 80 de cazuri de variola maimuței au fost confirmate până în prezent în 11 țări, iar alte 50 sunt suspecte.
Variola maimuței este o infecție virală rară, care este de obicei ușoară și de la care majoritatea oamenilor se recuperează în câteva săptămâni, potrivit Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie. Variola maimuței este mai puțin mortală decât variola, boală eradicată în 1977.
La variola normală, mortalitatea este de sub 30%, potrivit precizărilor făcute de autoritățile române pe pagina de Facebook RO Vaccinare, prin doctorul Cristian Apetrei, profesor în Departamentul de Microbiologie și Genetică Moleculară la Universitatea din Pittsburgh, SUA.
Așadar, variola maimuței este mai puțin mortală decât variola normală, boală eradicată în 1977. Varianta vest-africană are o rată a mortalității de sub 4%. Până acum, între cazurile din ultimele zile nu a fost înregistrat niciun deces.
Iniţial identificat la maimuţe, virusul începe cu simptome asemănătoare gripei și umflarea ganglionilor limfatici, progresând către o erupție cutanată cu vezicule.
Vezi evoluţia de până acum a cazurilor de variola maimuţei în România!