Cei doi au colaborat pentru a înființa prima „secția de poliție din Statele Unite în numele Ministerului Securității Publice din China, a anunțat luni Departamentul de Justiție al SUA. Secția a fost închisă în toamna anului 2022, după ce cei implicați au luat cunoștință de o anchetă a FBI asupra stației.

Stația din New York se numără printre cele cel puțin 100 care operează pe tot globul în 53 de țări, inclusiv România. China a negat anterior operarea stațiilor, numindu-le „centre de servicii” pentru cetățenii din diaspora.

Activitățile consulare nedeclarate în afara misiunilor diplomatice oficiale ale unei națiuni sunt extrem de neobișnuite și ilegale, cu excepția cazului în care o națiune gazdă și-a dat consimțământul explicit.

„Acțiunile Chinei depășesc cu mult limitele conduitei acceptabile ale statului național. Vom apăra cu hotărâre libertățile tuturor celor care trăiesc în țara noastră de amenințarea represiunii autoritare”, a declarat procurorul general adjunct Matthew Olsen, de la Departamentul de Securitate Națională.

Lu Jianwang, în vârstă de 61 de ani, și Chen Jinping, în vârstă de 59 de ani, au fost arestați în New York Foto: EPA

Potrivit procurorilor, Lu era strâns legat de forțele de ordine chineze și a fost înrolat să ajute China cu „activități represive” în SUA începând cu 2015, inclusiv hărțuirea disidenților chinezi.

În 2018, el ar fi participat la eforturile de a forța un presupus fugar chinez să se întoarcă în China, inclusiv prin hărțuire și amenințări repetate la adresa bărbatului și a familiei sale din China și SUA. Procurorii au spus că a fost, de asemenea, înrolat pentru a localiza un activist pro-democrație în China. Lu a negat aceste acțiuni atunci când a fost confruntat cu autoritățile americane.

El și Chen au fost audiați de autorități în octombrie 2022, când FBI a efectuat o percheziție în stația suspectată. Telefoanele lor au fost confiscate în cadrul căutării și ambii bărbați au recunoscut că au șters comunicarea cu un oficial al Ministerului Securității Publice din China, care ar fi condus departamentul lor în SUA, susțin procurorii.

Dacă vor fi găsiți vinovați, cei doi riscă până la 25 de ani de închisoare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News